Филиал на „Росатом“ подписа договор за изграждането на реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300

Енергетика / Технологии
3E news
1195
article picture alt description

Сибирският химически завод (дъщерно дружество на горивната компания на „Росатом“ - ТВЕЛ), подписа договор с инженеринговия Холдинг „Титан-2“ за строително-монтажни работи за изграждане на енергоблок с  реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300 с оловен топлоносител. Енергоблокът ще е с мощност 300 MW.

Общата стойност на договора е 26,3 милиарда рубли. Изпълнителят ще построи реакторната зала, турбинната зала и свързаните с тях  инфраструктурни съоръжения. Строително - монтажните работи трябва да приключат до края на 2026 г.

Енергоблокът с иновативния реактор на бързи неутрони ще бъде ключовото съоръжение в Пилотния демонстрационен енергиен комплекс, който се строи на площадката на Сибирския химически завод като част от стратегическия руски атомен проект „Пробив“. Комплексът ще обхваща и целия затворен топливен цикъл на производство и възпроизводство на смесено нитридно уран-плутониево ядрено гориво, както и цикъла за преработка на отработено гориво.

„Подписването на договора за изграждане на енергоблок с реакторна инсталация БРЕСТ-ОД-300 стана главното дългоочаквано събитие на 2019 година в рамките на реализацията на проекта „Пробив“. След като завършим модела за производство и възпроизводство на горивото, ще преминем към строителството на ключовия обект, а именно - Пилотния демонстрационен енергиен комплекс. Това ще е моделът на атомната енергетика в бъдеще. Изграждането и експлоатацията на съоръженията в комплекса биха създали над 800 нови работни места в град Северск“, коментира Виталий Хадеев, вицепрезидент на ТВЕЛ по развитие на технологиите за създаване на затворен цикъл за ядрено гориво.

Проектът „Пробив” е насочен към създаването на нова технологична платформа за атомната индустрия със затворен цикъл на ядрено гориво и за решаване на проблемите с отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци. Новият конкурентен продукт трябва да гарантира лидерството на руските технологии в световната ядрена енергетика. Една от целите в проекта е изграждането на Пилотен демонстрационен енергиен комплекс с реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300, който обхваща и ядрения горивен цикъл и целия комплекс за производство на смесено нитридно уран-плутониево ядрено гориво за реактори на бързи неутрони.

Сибирският химически комбинат в град Северск, Западен Сибир, обединява четири завода за обработка на ядрени материали. Една от основните области на работата на завода е осигуряване на ядрено гориво за АЕЦ. Заводът е чат от горивната компания на „Росатом“ - ТВЕЛ.  

ТВЕЛ - горивната компания на „Росатом“, включва предприятия за производство на ядрено гориво, конверсии и обогатяване на уран, производство на газови центрофуги, както и организации за научни изследвания и разработки. Той е единственият доставчик на ядрено гориво за руските атомни електроцентрали. ТВЕЛ снабдява с ядрено гориво 76 реактора в 15 страни по света, изследователски реактори в 8 държави, а също и транспортни реактори на руския ядрен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво, произведено от ТВЕЛ.

Холдингът ТИТАН-2 е руска група компании, изграждащи атомни съоръжения. Компаниите в Холдинга извършват пълен цикъл на работа - от разработването на проектната документация до въвеждането в експлоатация на съоръжението. ТИТАН-2 действа като генерален изпълнител за изграждането на нови енергийни блокове на Ленинградската АЕЦ. Компаниите от Холдинга  извършват всички общи строителни, монтажни и електрически дейности на строителната площадка. ТИТАН-2 е основният изпълнител за изграждането на АЕЦ „Ханхикиви” във Финландия и АЕЦ „Аккую” в Турция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща