"Фейсбук" ще плаща милиони на новинарски издания в САЩ за лицензирани статии

Икономика / България
Галина Александрова
342
article picture alt description

Милиони долари предлага "Фейсбук" (Facebook Inc.) на новинарски издания в САЩ за правата за поставяне на съдържанието им в новинарски раздел, който водещата социална интернет медия се надява да стартира по-късно тази година, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса, преде БНР.

Представители на "Фейсбук" са казали на ръководителите на новинарски издания, че социалната медия е готова да плаща 3 милиона долара годишно за лицензирани цели истории, заглавия и визуализации на статии от новинарски издания, посочват тези източници. Новинарските канали, които ще бъдат представяни от "Фейсбук" в раздела с новини, включват ABS News на Walt Disney Co., Dow Jones - компанията-майка на Wall Street Journal и на MarketWatch, Washington Post и Bloomberg

Плановете на "Фейсбук" са факт, тъй като  компанията е изправена пред нарастваща критика за ролята ѝ в битката на новинарската индустрия чрез изсмуква на голяма част от приходите от реклама, които иначе са отивали за вестниците и други новинарски издания.

Взето заедно, Facebook и Alphabet Inc. - компанията-мака на Google са спечелили през миналата година 60% от всички приходи от дигитална реклама в САЩ, показват данни на eMarketer.

Споразуменията за лицензиране на новини между "Фейсбук" и новинарските източници ще продължат за тригодишен срок, казаха някои от цитираните от "Уолстрийт джърнъл" източници. Според тях водещата социална медия планира да стартира новинарската си секция през есента. Не е ясно обаче дали което и да е новинарско издания се е съгласило официално да предоставя лицензирано съдържание на "Фейсбук".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща