Турция чисти моретата си от отпадъци

Климат / Технологии
Галина Александрова
496
article picture alt description

Турция инициира нова кампанияза защита на морските и водните ресурси, наречена проект „Нула отпадъци в морето“. Тя ще се реализира в рамките на Програмата за нула отпадъци, съобщи БГНЕС

Прогнозата е, че по проекта през летния сезон ще бъдат събрани общо 50 000 тона отпадъци, включително 30 000 тона пластмаса.

Проектът ще бъде изпълнен от Министерството на околната среда и градоустройството и ще се осъществява в сътрудничество с Турската асоциация за защита на морската среда (TURMEPA).

Той се подкрепя и от Министерството на културата и туризма, Министерството на транспорта и инфраструктурата и Министерството на младежта и спорта.

Планирано е проектът да бъде стартиран в Истанбул от първата дама Емине Ердоган и министъра на околната среда и градоустройството Мурат Курум на 10 юни, съобщи Анадолската агенция.

Екологичните събития, които ще се проведат през лятото по проекта, ще привлекат вниманието към моретата и водните ресурси на Турция.

Почистването започва в Босфора.

Проектът се надява да насърчи рециклирането на пластмаси за еднократна употреба и други отпадъци, особено от плажове, хотели и центрове за настаняване в крайбрежните зони и да предотврати замърсяването на морето в пристанищата, както и от товарните и пътническите кораби. Проектът също така се надява да гарантира, че летовниците и пикниците ще оставят чисти бреговете и ще ги насърчи да събират отпадъци заедно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща