Трима студенти от Технически университет – София спечелиха престижната стипендия, която подкрепя млади инженерни таланти

Икономика / Технологии
3E news
615
article picture alt description

За шеста поредна година АББ България обяви студентите, успели да спечелят стипендията на фондация „АББ Юрген Дорман“, която има за цел да подпомогне мотивирани инженерни студенти, които искат да продължат обучението си.

Международната стипендия се връчва в повече от 12 държави на студенти с отлични академични постижения. С получени повече от 20 кандидатури, АББ България избра най-добрите трима студенти от Технически университет – София и неговия филиал в Пловдив.

И тримата студенти са показали значителни инженерни постижения, отличен академичен успех и лична мотивация. Тазгодишни стипендианти са: Ралица Костадинова - специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“, Факултет по електроника и автоматика, филиал Пловдив; Симеон Андонов - специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“, Електротехнически факултет, и Делян Димитров - специалност „Приложна математика и информатика“, Факултет Приложна математика и информатика.

Стипендията се отпуска на студенти първи или втори курс и включва годишна финансова подкрепа в размер на 5 860 лева и еднократно предоставена сума в размер на 900 лева за закупуване на техническо оборудване.

Студентите получават възможността да работят с ментор от АББ по време на обучението си. Осигурена е и възможност за летен стаж в компанията, както и получаване на достъп до онлайн курс по английски език за допълнително разширяване на обучението им.

Стипендиантите могат да участват и в провежданото на всеки две години международно събитие за стипендианти на фондация „Юрген Дорман“ в Швейцария, което дава възможност на стипендиантите от всички страни да се запознаят, да работят по конкретни проекти и да представят своите решения пред експертно жури.

От старта на програмата в България през 2014 г. стипендията е връчена на 19 студенти с различни инженерни профили от Техническия университет в София и неговия филиал в Пловдив. Много от тях се възползваха от възможността за летен стаж в компанията, а някои от тях дори продължиха кариерата си в АББ.

"С всяка изминала година изборът на стипендиантите става все по-труден, защото се срещаме с по-мотивирани и любопитни студенти. Радвам се, че все повече студенти инвестират в своето лично и професионално развитие, както и в социални проекти и доброволчески инициативи," каза Вилиана Бакалова, HR бизнес партньор в АББ България и координатор на програмата.

АББ активно подкрепя образованието и инвестира в млади таланти и извън фондацията, като си партнира с гимназии и университети в цялата страна.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 110 000 талантливи служители в над 100 държави. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща