Трети месец скок на продажбите на нови коли в България и ЕС, но темповете се забавят

Броят на сделките приближава предкризисните нива, средното увеличение за 27-те държави-членки вече е 53 на сто

Икономика / Технологии
Кристиан Костурков
827
article picture alt description

Вече трети месец пазарът на нови автомобили в Европа, включително в България, продължава да расте със сериозни темпове. Това показват последните данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). Според правилата на статистиката нещо, повтарящо се в три последователни периода, се смята за тенденция. И след като вече трети месец продажбите отчитат ръст, това по-скоро трябва да е сигурен знак, че секторът започва да излиза от кризата. Автомобилният пазар пък по принцип е огледало на състоянието на икономиката, което от своя страна означава, че в Евросъюза и Европейското икономическо пространство стартът на изхода от коронакризата вече е факт.

В същото време обаче през май увеличението на продажбите леко се забавя спрямо предходните два месеца. Ако през март средният ръст на продажбите в ЕС спрямо същия месец на 2020 г. беше 87.3%, като в различните държави бе отчетено увеличение между 8.3 и 497.2 на сто (с изключение на Нидерландия, при която имаше спад от 18%), то през април пазарът буквално избухна. Средно за Евросъюза броят на сделките отчете увеличение от над 218%, а имаше държави, където скокът бе от хиляди проценти – например Италия с нейните 3277 на сто. Никак не лоши бяха резултатите и у нас. Българският пазар отбеляза скок от 191.3%. През май обаче тези „космически“ показатели не се запазват, макар да са доста добри дори и за нормален, да не говорим за следкризисен период. Общо в 27-те държави-членки са продадени 891 665 нови леки автомобила, което спрямо май 2020 г. е с 53.4% повече. Абсолютният рекордьор по ръст на реализираните сделки е Ирландия с нейните +240.1%. От другата страна на таблицата е Белгия с ръст от едва 0.2 на сто. Но тя, заедно със словения (+3.5%), са по-скоро изключения. При всички останали държави увеличението на продажбите през май спрямо миналия май е от десетки проценти, а има и държави с над 100, например Испания (+177.8%), Гърция (+141.3%), Естония (+108.1%), Хърватия (+105.2%), Португалия (+190.2%). България се представя доста над средното за ЕС ниво, отчитайки 76.5 на сто увеличение на продажбите. Но и при нас резултатът е далеч от отчетените през предходния март 191.3 на сто увеличение на пазара. Страната ни обаче продължава да е в дъното на класацията по брой реализирани сделки – 1989. По-малък от нашия резултат по отношение на броя закупени нови автомобили отчитат само в Кипър и Латвия.

Като цяло обаче забавянето на растежа на автопазара през миналия месец се дължи предимно на факта, че редица държави приближават нивата на брой сделки от предкризисния период. Преди да настъпи пандемията от COVID-19 средномесечно в ЕС се продаваха около 1.2 млн. нови автомобила. След първите локдауни и резкият спад на икономиките броят им падна до под 660 хил. При положение, че сега броят на закупените нови автомобили в целия ЕС е почти 900 хил. това означава, че Общността се доближава до предкризисните си резултати и по-скоро е нормално да се наблюдава забавяне на темповете на увеличение.

Теорията се потвърждава и ако се погледнат резултатите на водещите икономики в ЕС. Традиционно най-силният пазар на нови автомобили е Германия, където преди коронакризата се реализираха по около 300 хил. сделки на месец. През май те вече достигат над 230 хил. Франция и Италия почти постоянно се борят за второто място, показват го и резултатите от миналия месец – съответно със 141 040 и 142 730 продажби, като в предкризисния период обикновено броят на сделките с нови коли при тях се движиха между 150 и 180 хил. средно на месец. Подобна е ситуацията и в България. Преди настъпването на пандемията у нас на месец се продаваха около 2500 нови автомобила средно, а сега сме съвсем малко под прага от 2000, така че очевидно и нашият автопазар се е съживил и се доближава до предкризисните нива.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща