Топ пет на най-бързо развиващите се финтех компании в България

Ключовите трансформации през последната година според последния доклад на Българската финтех асоциация

Икономика / Технологии
Рая Лечева
7457
article picture alt description

Cashwave, Paynetics, Paysera, Tixi, Evrotrust са топ пет на най-бързо развиващите се финтех компании за последните пет години, показва вторият доклад на Българската финтех асоциация, представен на 24 ноември. Това са петте най-бързо растящи компании по отношение на оперативните приходи от три сегмента, което показва една здравословна диверсификация, посочи Георги Пенев, изпълнителен директор на Българската финтех асоциация.

Фиг. 1 Еволюция на оперативните приходи за последните пет години на топ 5 най-бързо развиващите се финтех компании

Топ пет на финтех компаниите са имали среден годишен темп на растеж между 300% и близо до 1550% между 2017 и 2019 г. CashWave, която работи в сферата на личните финанси води класацията като е увеличила приходите си повече от шест пъти между 2017 и 2019 г. до 4,3 млн. евро през 2019 г. Следват три компании, опериращи в сегмента на плащанията- Paynetics, Paysera и Tixi, чиито средногодишен ръст процентно е съответно 451%, 424% и 361%. Evrotrust е последната компания в петицата със среден годишен темп на растеж на оперативните приходи от 300%.

Приходите в сектора нарастват с 25 на сто,

сегментът на плащанията е двигател на растежа

2 Фиг. Оперативни приходи по сегменти във финтех индустрията (млн. евро).

Според доклада компаниите във финтех сектора са вече 100 като 36 от тях са в сферата на разплащанията.

През 2019 г. общите оперативни приходи на всички компании в България продължават своята възходяща тенденция, регистрирана през предходните пет години. Ръстът 25% на годишна база и достига 361 млн. евро. Сегментът на плащанията продължава да бъде основният двигател на растежа, което представлява близо 85% от общите оперативни приходи. Тази тенденция се подкрепя допълнително от петте водещи компании по отношение на средногодишния темп на растеж - три от тях работят в сферата на плащанията и фактурирането, една оперира в сегмента на личните финанси, а друга в Regtech сегмента.

Българският финтех сектор увеличи общите си оперативни приходи на служител с близо 20% през 2019 г. до 93 947 евро. Докато този показател нарастваше със стабилни темпове от около 1% между 2015 и 2017 г., увеличението през 2018 и 2019 показва, че секторът повишава своята ефективност и вероятно ще продължи тази тенденция през следващите години в контекста на нарастващата дигитализация и нарастващото търсене онлайн финансови услуги вследствие на COVID-19.

Заетостта в сектора слабо намалява с 9 на сто

3.Фиг. Динамиката на заетостта във финтех сектора

След постоянно нарастване на броя на служителите през последните пет години, през миналата година се отчита 9% спад до 3338 души от 3667 през 2018 г. Заетостта в сектора остава силно концентрирана в рамките на три сегмента – плащания, капиталови пазари и кредитиране, което представлява близо 99% от всички служители. В първите пет компании са заети 70% от всички служители.

Челната петица формират 81% от печалбата за 2019 г.

Българският финтех сектор бележи ръст всяка година през последния петгодишен период и успява да поддържа общата си оперативна печалба стабилна на 53,6 млн. евро през 2019 година. Близо 47% от компаниите са постигнали оперативна печалба през 2019 г. като компаниите в челната петица формират 81% от общия дял на оперативната печалба за миналата година.

Банките продължават да бъдат основните играчи извън финтех компаниите в българската финтех екосистема. Те продължават да цифровизират услугите, предоставяйки онлайн почти всяка една от тях. Някои банки работят с финтех доставчици или създават свои финтех решения заради нарастващото търсене на все по-лесни и бързи онлайн финансови услуги особено след пандемията на COVID-19. Телекомуникационните компании също влизат в играта чрез все по-силно сътрудничество с финтех индустрията, въвеждайки цифрови портфейли и плащания.

Банковият сектор преобрази сферата на плащанията

През 2019 г. Обединената българска банка и застрахователят DZI, и двете част от белгийските финансова група KBC, откри българското звено на иновационната лаборатория Surf Studio. Сърф студио е платформа за споделяне на иновации в банковото дело, застраховането и извън него компании от групата KBC. Surf Studio беше обявена за иновативна идея на годината в петото издание на B2B Awards в София.

През октомври 2019 г. БАКБ стана единственият собственик на местния стартиращ Fintech - Paytech като придоби придоби 50% дял, притежаван от Българска телекомуникационна компания (БТК). Paytech е основан в началото на 2019 г. като съвместна инвестиция на БАКБ и БТК с основната цел да развие услуги за незабавни плащания. През март 2020 г. БАКБ придоби съответно 8,7% от и 7,8% от компаниите Phyre и Paynetics. С това банката популяризира финтех системата у нас и показа своята решимост за цифров, екологичен и устойчив бизнес модел.

През 2019 г. Пощенска банка стартира първото приложение за мобилно банкиране с интегриран чат бот. Чрез EVA Пощенска банка информира за важни промени.

През март 2020 г. Първа инвестиционна банка (Fibank) създадедъщерно дружество MyFin EAD. Новата компания е лицензирана от БНБ да работи като издател на електронни пари. MyFin стартира дейност през ноември 2020 г. и предлага иновативни услуги като P2P плащания, цифрови портфейли и т.н., като по този начин разширява пазарите и клиентите на банката.

От април 2020 г. услугата Apple Pay вече се предоставя от три български банк. Fibank е първата българска банка, която стартира услугата през ноември 2019 г., последвана от Уникредит Булбанк месец по-късно и Райфайзенбанк през април 2020 г.

Като част от OTP Group, Банка ДСК стартира в България OTP Lab - център за иновации, който обединява експерти, стартиращи фирми и фирми, които да работят по развитието на банкови продукти и услуги. Хъбът има 12-седмична програма за стартиращи фирми, които могат да установят партньорства с OTP Bank и нейните дъщерни дружества.

През юни 2020 г. Райфайзенбанк България пусна своя ускорител Fintech Lab програма. Дъщерните дружества на RBI в България и Румъния ще бъдат домакин на Analytics & Loyalty Solution Track challenge, част от Elevator Lab 2020. Победителите ще реализират своите иновациите в България и Румъния и ще им бъде предоставена възможност да интегрират решението в глобалната мрежа от финансови институции на групата.

Райфайзенбанк България стартира през юни 2020 г. своята цифрова комуникация RaiConnect. Услугата е достъпна за малкия бизнес и първокласните клиенти на банката. Основните функции на RaiConnect включват текстов, аудио и видео чат с консултант на банката и сигурен трансфер на документи.

Телекомуникационният сектор влиза в играта

През последната година бяха създадени и много ключови партньорства между Българската финтех асоциация и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ като стартира съвместна магистърска програма, която се превърна в най-желаната в Икономическия факултет.

През август 2020 г. започва сътрудничеството между една от водещите телекомуникационни компании A1 с местната небанкова финансова институцияAccess Finance, онлайн услуга за бързо потребителски заеми. Ходът е част от стратегията на A1 за разширяване на дейността си във Fintech поле. Компанията вече пусна два финансови продукта - кредитната карта A1 и A1 Wallet. Телекомуникационната компания предлага и застраховка на дома чрез местния застраховател Allianz България.

През септември 2019 г. Fibank, MasterCard и Garmin обявиха партньорство. Компаниите си партнираха за стартирането на услугата Garmin Pay на българския пазар. Клиентите на Fibank вече могат да цифровизират своите карти и извършват безконтактни плащания с помощта на Garmin Pay на своите смартфони и часовници.

През 2020 г. международната компания за финансови услуги Visa и българският инвеститор Eleven Ventures стартираха втория кръг на Програмата за иновации на Visa България. Програмата за иновации на Visa е платформа за сътрудничество за нововъзникващи финтех компании в Югоизточна Европа, използвайки ресурси като дизайнерско мислене, ноу-хау на fintech, менторство, достъп до пазара в рамките на Visa и нейната глобална партньорска мрежа и привличане на допълнителни инвестиции. Програмата за иновации Visa стартира за първи път през 2018 г. и оттогава помогна на 10 от най-обещаващите финтех компании от Югоизточна Европа да осигуряват устойчивост на своите бизнес модели и да достигнат до нови пазари.

През 2019 и 2020 г. три от българските банки - Уникредит Булбанк, БАКБ и Райфайзенбанк, както и телекомите А1 и Виваком, пуснаха своите услуги за дигитален портфейл. Услугите са достъпни чрез мобилно приложение за устройства с Android и / или iOS. А1 Wallet, Pay от Vivacom и BACB Pay са разработени в сътрудничество с Paynetics AD, която е регистрирана като институция за електронни пари от Българската народна банка (БНБ).

4.Фиг. Карта на финтех сектора в Югоизточна Европа, брой на финтех компании в региона

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща