ТАСС: Сбербанк е оценил загубите на световната икономика от кибератаки през 2019 г. на 2,5 трлн. долара

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
536
article picture alt description

Сбербанк прогнозира увеличение на щетите за световната икономика от киберпрестъпност през тази година на повече от 1,6 пъти – до 2,5 трлн. долара. Това се казва в цитирано от ТАСС прессъобщение на банката.

„Ако през миналата година загубите на компаниите (от киберпрестъпност) са достигнали 1,5 трлн. долара, то през 2019 г., по прогноза на Сбербанк, те ще достигнат 2,5 трлн. долара“, се казва в съобщението на банката . Специалистите на Сбербанк прогнозират също така експоненциален ръст на щетите от кибератаки в средносрочно бъдеще. Така, според една от оценките, щетите от злоумишлени действия и разходите за осигуряване на киберсигурността в интернет могат да достигнат 120 трлн. долара през 2030 г. В съобщението се отбелязва, че една от причините за ускорен ръст на киберпрестъпността са технологичните тенденции. Според мнението на специалистите на банката, през 2022 г. в интернет ще бъдат включени 1 трлн. устройства, а през 2023 г. при 80 % от хората ще имат аватар в дигиталния свят, а през 2024 г. над 50 % от трафика  на частните домове ще потребяват умни устройства и битова техника.

По-рано в рамките на Световния икономически форум в Давос заместник-председателя на Сбербанк Станислав Кузнецов заяви, че при запазване на сегашните тенденции, през 2020 г. щетите от кибератаки за световната икономика може да нараснат до 8-10 трлн. годишно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща