Съхранението на енергия от жилищните домове в Европа ще нарасне с 500 % до 2024 г.

Слънчевите електроцентрали със системи за съхранение в ЕС са на прага на мрежови паритет

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
248
article picture alt description

Голяма част от слънчевите електроцентрали в много страни от Европа вече са постигнали мрежови паритет. В новият си доклад   WoodMackenzie отчита,че през 2021 г. слънчевите електроцентрали, снабдени със системи за съхранение на енергия за бита (solar-plus-storage systems) ще достигнат до мрежови паритет в Европа през 2021 г. Това означава, че за гражданите ще е по-евтино да произвеждат собствена електроенергия, отколкото да я купуват от мрежата от компаниите, оператори на електрическите мрежи.

„Основните европейски пазари, такива като Германия, Италия и Испания се движат по посока на постигане на мрежови паритет на слънчевите електроцентрали със системи за съхранение на енергия“, отбелязва старши анализатора Rory McCarthy  и един от авторите на доклада «Europe residential energy storage outlook 2019-2024». Както става ясно от доклада, в основата това ще се дължи на  напредъка на технологиите.

Съхранението на енергия от жилищните домове в Европа ще нарасне с 500 % до 2024 г., става ясно още от разаботката на консултантската компания. В него тя прогнозира, че мощностите за съхранение на енергия от жилищните домове инсталирани в Европа до 2024 г. ще от порядъка на 6,6 GWh.

С нарастващото търсене на електроенергия и намаляването на разходите за системите на батерии, тенденцията ще се разпространи допълнително в целия континент и ще засили търсенето, става ясно от доклада.

По думите на McCarthy, семействата ще могат да икономисват средства, използвайки слънчеви батерии на покрива, „подкрепени“ от акумулаторни батерии, което се очаква за Италия пред 2021 г. и в Германия през 2022 г. - NVP и IRR проектите да са положителни. „Очакваме тази тенденция да се разпространи в цяла Европа. Това ще промени мотива за вземане на  решения – от емоционални покупки до разумно инвестиционно решение“.. Основни фактори за преломния момент ще бъдат от една страна високите сметки за електроенергия и от друга намаляването на стойността на системите за съхранение на енергия. Въпреки това за развитие на този пазар също ще са необходими финансови иновации, тъй като все още първоначалните разходи за системата „слънце плюс система за съхранение“ все още са високи. Като пример се посочва Германия, където надбавката като система за съхранение на енергия през 2019 г. е представлявала 93 % от стойността на слънчевата електроцентрали. Затова очакването е за по-нов, иновационен бизнес модел.

В доклада се отчита, че Великобритания и Франция няма да достигнат мрежови паритет до 2024 г., но  независимо от това очакването е за ръст на системите за слънчеви батерии плюс системи за съхранение на енергия.

Благодарение на очакваната диверсификация на пазара се очаква обемът на инсталациите в Европа да се удвои до 0,5 GW / 1,2 GWh до 2024 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща