Студенти от Русе с нов екологичен автомобил на Shell Eco-marathon Европа 2019

Отборът е готов да постигне впечатляващо участие в категорията „Прототипи“ на пистата в Лондон

Климат / Технологии
Галина Александрова
673
article picture alt description

Отбор „Автомобилист“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще представи за шеста поредна година на Shell Eco-marathon Европа 2019 своята визия за ефективен, интелигентен и подобряващ качеството на въздуха транспорт. Студентите ще се състезават със своя изцяло нов автомобил в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия.

За участието си през 2019 г. отборът работи по електромобил с изцяло нови елементи и олекотено купе, чието тегло е под 30 кг. Създаден е ергономичен волан, облекчаващ работата на пилота, чрез намаляване на натоварването, което му позволява да управлява всички процеси и да получава необходимата информация за скоростта, разхода на енергия, броя на обиколките, както и средната скорост, без да сваля ръце от него. Специално внимание е отделено и на окачването, с което да се улесни управлението. Изработен е и нов контролер, който оптимизира разхода на енергия на автомобила. През 2019 г. управлението отново е поверено на опитните пилоти Илияна Минковска и Елица Накова.

„Без здравия екипен дух, сплотеността, усърдната работа и отдаденосттана екипа нямаше да можем да осъществим всички иновативни промени по новия автомобил. Уверен съм, че сме готови да постигнем значително по-добри резултати от предишни години“, каза ръководителят на отбора доц. д-р Симеон Илиев.

„С всяка изминала година стандартът на работа и конкуренцията в Shell Eco-marathon се повишават. Радвам се, че българските участници непрекъснато усъвършенстват своите автомобили с цел да се представят повече от достойно. Вярвам, че с всяка изминала година и заедно ще намерят решения за екологичното бъдеще на транспорта“, заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Shell Eco-marathon е глобално състезание за ученици и студенти, които имат страст към разработването на иновативни решения за мобилност. Инициативата има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.

Състезанието се провежда се в Азия, Америка и Европа и се състои от две ключови състезания: Shell Eco-marathon Mileage Challenge и Световен шампионат за пилоти. Предизвикателството пред студентите и учениците е да проектират, конструират и управляват ултра енергийно ефективни автомобили.

Инициативата датира от 1939 г., когато служителите на Shell Oil Company в САЩ направили приятелски залог, кой би могъл да се движи най-много с едно и също количество гориво. През 1985 г. във Франция се провежда първото състезание Shell Eco-marathon Европа, което приветства 25 отбора. От април 2007 г. в Детройт се организира Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка, а през 2010 г. в Малайзия се провежда Shell Eco-marathon Asia. През 2018 г. Shell Eco-marathon и шампионатите за пилоти ще се проведат в Сингапур, Калифорния и Лондон, а Лондон ще бъде домакин на големия финал на Световния шампионат за пилоти.

Още информация за българските отбори в Shell Eco-marathon: http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html.

Повече информация за фестивала „Изгради бъдещето“: www.shell.co.uk/makethefuture

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща