Строителни фирми оставиха над 60 000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение без електрозахранване през летните месеци

Незаконни или несъобразени изкопни дейности са причина за множество скъсани кабели на компанията

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
220
article picture alt description

Над 60 000 домакинства и фирми на обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия – Западна България – останаха без електрозахранване в резултат на скъсани кабели от строителни компании от началото на летния сезон до средата на август. Клиентите на дружеството са били засегнати от изключвания, продължили сборно повече от 90 часа. Начело на статистиката е София, където неудобства са предизвикани за 23 000 клиенти.

 

Близо 40 са скъсаните кабели средно напрежение на ЧЕЗ Разпределение. Ремонтите оставят белези на съоръженията и създават рискове от нови аварии.

 

Незаконни или несъобразени изкопни дейности са причините за възникване на подобни инциденти. При законното строителство ЧЕЗ Разпределение съгласува проектите. В рамките на това съгласуване в писмен вид информира строителя, че е длъжен да уведоми предварително дружеството за деня и мястото на стартиране на изкопните дейности. В голяма част от случаите тези изисквания не се спазват. Също така често информацията за стартиращите строителни дейности се получава предходния ден или в деня на тяхното стартиране. Това прави реакцията на ЧЕЗ Разпределение невъзможна.

 

За да отдели ресурс за строителните обекти, е необходимо компанията да бъде информирана поне две седмици предварително за деня, в който ще бъдат извършвани изкопни дейности. ЧЕЗ Разпределение очаква от фирмите да информират компанията поне две седмици предварително къде ще извършват изкопни дейности. Това може да става на телефон 0700 10 010 или на имейл кlienti@cez-rp.bg.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща