Специално събитие на TRUCK EXPO показа ново поколение камиони по новите разпоредби на ЕК

В рамките на изложението бе награден и новият шампион на България по икономичено шофиране на ТИР

Икономика / Технологии
3E news
976
article picture alt description

На специално събитие в рамките на TRUCK EXPO 2021 бе представено ново поколение камиони, които следват новите разпоредби на Европейската комисия за масите и размерите на товарните автомобили. Разпоредбите имат за цел да разширят границите по отношение на намаляването на емисиите (CO2), пътната безопасност и комфорта на водача. DAF е първият от европейските производители на камиони, който представи камиони с атрактивен и аеродинамичен дизайн, използвайки допълнителната свобода, предлагана от новите нормативи. Производителят от Айндховен обещава водеща в класа горивна ефективност, безопасност и комфорт на водача.

Новото поколение XF се отличава с изцяло нов дизайн на кабината с удължение от 160 мм отпред, което подобрява аеродинамиката и намалява значително разхода на гориво и емисиите на CO2. Кабината на новия XF e разположена със 75 мм по-ниско, в сравнение с XF Super Space Cab и Space Cab. Видимостта е подобрена, благодарение на голямото предно стъкло, новата форма на страничните огледала и странично стъкло във вратата на пътника. Вътрешната височина в кабината на новия XF е между 1900 и 2075 мм, в зависимост от това къде е застанал водачът.

В допълнение към XF, DAF представи ново поколение XG и XG+, създавайки нов пазарен сегмент от най-висок клас, който се възползва максимално от новите правила за масите и размерите. Освен удължението отпред от 160 мм и двата модела разполагат с не по-малко от 330 мм допълнителна дължина в задната част на кабината за още повече пространство за работа, живот и сън. Кабините на XG и XG+ са разположени със 125 mm по-високо от новото поколение XF. Интериорът на кабината DAF XG предлага вътрешна височина не по-малко от 1 980 до 2 105 мм, а новият XG+ - впечатляващите 2220 мм. Освен това, моделът XG+ е най-модерният модел на DAF – с най-високо ниво на комфорт и простор на живот, които са уникални в цялата индустрия. Има и много новости по силовата линия и по интериора.

Не пропускайте да посетите TRUCK EXPO 2021 в Пловдив, на територията на Международния панаир и в събота, 12-ти юни, от 10:00 до 16:00 часа.

В рамките на днешния ден на изложението стана ясен и новият най-икономичен шофьор на нашата страна. Петко Кънев от Бан-Тир, Бургас е новият шампион по ефективно шофиране на камиони на България. Той се пребори за титлата на националния финал в шестото издание на състезанието, организирано от Volvo Trucks, което тази година премина под името Fuel Race ‘21. Победителят постигна среден разход на гориво от 25.7 л/100 км и най-кратко време на предизвикателното трасе от 106 км, включващо шофиране по магистрален, първокласен и второстепенен път, градско и извънградско шофиране, и топография с изкачвания, спускания и завои. На второ място се класира Стоян Йотов от Съни Ко, трети стана Гурко Сандов от Дискордиа, а почетното четвърто място зае Боян Паскалев от Фригопан.

Квалификационните кръгове на шестото издание на надпреварата Fuel Race ’21 преминаха през осем български града от 10 май до 4 юни – Благоевград, София, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас и Пловдив.

Тази година 15-те финалисти от регионалните кръгове се явиха на полуфинал, в който определиха четиримата, които да защитят на финала в Пловдив своите умения в три основни направления – безопасност, икономичност, ефективност по маршрута от Пловдив през Пещера, Пазарджик и обратно. Състезателните камиони Volvo FH 460 I-Save Fuel Racer бяха оборудвани с полуремаркета, натоварени с 18.5 т бетонни блокове и заредени с Shell Fuel Save Diesel с технология Dynaflex за оптимално представяне при натоварване.

Освен шампионската титла за България и пътуване до Гьотеборг през септември, Петко Кънев, както и неговите подгласници, получиха награди и от партньорите на Fuel Race ‘21 – Shell България, Медина Мед и Michelin.

“Участвал съм във всички издания на състезанието на Volvo Trucks от 2011 година досега. Конкуренцията беше сериозна. За да спечеля състезанието трябваше да дам най-доброто от себе си три пъти - на квалификациите в Бургас, на полуфинала в Пловдив и по финалното трасе, което беше истинско предизвикателно. Затова и радостта от победата е още по-голяма”, сподели Петко Кънев след награждаването.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща