Соларно паве ще захранва къщите с ток

Енергетика / Технологии
3E news
6952
article picture alt description

Пътеки от слънчеви павета скоро могат да захранват нашите домакинства с чиста електроенергия благодарение на стартъп от Будапеща. През последните пет години унгарската Platio Solar разработва нови начини за прилагане на соларната технология в градските райони.

Един от последните им проекти е соларен панел, поставен върху пътеките пред дома - този панел е направен от рециклирани пластмасови бутилки. Т.е. соларни клетки, които да заменят паветата пред дома. Според видео, публикувано от компанията, това е първият проект, който ще произвежда енергия за домакинствата от тротоара пред дома. 1 кв. м слънчеви павета са направени от 400 бутилки от полиетилен терефталат (PET) -една от най-често срещаните форми на потребителска пластмаса. Компресиран в паве, материалът става по-траен от бетон, не е хлъзгав и е устойчив.

Ползата е двойна - така и рециклираме пластмаса, и използваме системата за производство на електричество в домакинството или за захранване на електрически автомобили. Според уебсайта на компанията соларна пътека от 20 квадратни метра има капацитет да покрие годишното потребление на електроенергия на средно домакинство, припомня в. Сега.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща