САЩ ще строят ядрени реактори за работа на Луната и Марс

Енергетика / Технологии
3E news
730
article picture alt description

САЩ ще изграждат ядрени реактори за Луната и Марс. Бъдещите реактори трябва да може да генерират непрекъсната мощност на електроенергия от поне 10 киловата.
Наскоро Министерството на енергетиката на САЩ изпрати искане до частния сектор за изграждане на атомни електроцентрали, способни да работят извън границите на нашата планета, предаде БГНЕС.

Според съобщение от Националната лаборатория в Айдахо (INL), искането за информация е насочено към осигуряване на „партньорство в технологиите и подходите за тестване и валидиране“ на повърхностните енергийни системи за делене на атома, които биха могли да бъдат разположени на Луната и по време на мисиите до Марс.
„Националната лаборатория в Айдахо играе централна роля в налагането на глобалното лидерство на Съединените щати в ядрените иновации с очакваната демонстрация на модерни реактори на площадката на INL“, казва д-р Джон Вагнер, асоцииран лабораторен директор на дирекция „Ядрена наука и технологии“ на INL. "Перспективата за разполагане на усъвършенстван реактор на лунната повърхност е също толкова вълнуваща, колкото и предизвикателна. Партньорството с най-напредничавите компании в частния сектор и националната лабораторна система ще ни помогне да стигнем до там".

Планът е разделен на две фази, като първата е за разработване на дизайна на реактора. Втората фаза включва изграждането на изпитателен реактор и реактор, който ще бъде на Луната, както и разработване на летателна система и сонда, която да достави последния реактор до местоназначението му.

Бъдещият реактор трябва да може да генерира непрекъсната мощност на електроенергия от поне 10 киловата.
Отделът по енергетика разкри, че се очаква реакторът да улесни проучването в южния полярен район на Луната, въпреки че точната площ на марсианската земя, която също ще бъде проучена, очевидно все още не е установена.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща