САЩ вярват в АЕЦ

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
337
article picture alt description

Съединените американски щати (САЩ) планират да продължат срокът на действие на своите АЕЦ и да подкрепят развитието на нови технологии в атомния сектор, тъй като считат този отрасъл за критично важен за енергийната сигурност. Това изявление, което може да се отнесе към програмните направи заместник-министъра на енергетиката на САЩ Dan Brouillette по време на тазгодишната конференция на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) в Париж, посветена на ядрените и водородни технологии.

Американският служител определи тематиката на конференцията като „имаща решаващо значение“ за решаване на проблема с изхвърлянето на парникови газови и за засилване на енергийната сигурност.

Атомната енергетика на САЩ по думите на Brouillette се намира днес в състояние на депресия, тъй като й е трудно да се конкурира с евтиния природен газ и е под натиск от страна на алтернативната енергетика (слънцето и вятъра), себестойността, на която постепенно намалява, пише atominfo.ru. Това води до предсрочно закриване на блокове на АЕЦ и отказ от строителство на нови мощности. Тази тенденция не се харесва на администрацията на Доналд Тръмп.


„Ние твърдо вярваме, че силна национална  ядрена енергетика, поддържаща действащия атомен парк, подобряваща се, в състояние да установи нови правила на играта за напредващите ядрени технологии е критично необходима за нашата енергийна сигурност, национална сигурност и екологична устойчивост“, смята заместник-министъра.

Министерство на енергетиката на САЩ е съгласно с мнението на Международната агенция по енергетика, че продължаването на срока на експлоатация на действащите атомни енергийни блокове е възможно най-конкурентоспособният начин за декарбонизиране на производството на електроенергия. В тази заместник-министъра на енергетиката на САЩ заяви, че в министерството работят над възможността за продължаване на действието на американските блокове до 80 години. Засягайки темата за иновационните реактори, той подчерта, че министерството „решително подкрепя“ разработката на малките модулни реактори и микрореактори. В САЩ в тази посока вече работят много компании.

„С нетърпение очакваме следващото поколение ядрена енергетика. Почти 50 американски иновационни компании работят по напредничави концепции на реактори, като ние сме във възторг от потенциала (на новите проекти) за производство на по-голям обем енергия с по-малко отпадъци“, е допълнил зам.-министъра.

В изказването си Brouillette засегна и темата за водорода, като е напомнил за американската програма “H2@Scale”, целта, на която е проучването на възможността за разширяване на производството и приложението на водорода. Сега в САЩ годишно се произвеждат около 10 млн. тона водород, но практически цялото това количество се получава чрез много енергоемък процес.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща