Русия и Виетнам подписаха меморандум за изграждане на център за ядрени науки и технологии

Енергетика / Технологии
Галина Александрова
471
article picture alt description

Руската корпорация „Росатом“ и Министерството на науката и технологиите на Република Виетнам подписаха Меморандум за разбирателство за израждане на Център за ядрени науки и технологии (ЦЯНТ) във Виетнам. Документът бе парафиран от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и министъра на науката и технолигиите на Виетнам Чу Нгок Ан. На срещата присъстваха и премиерите на двете страни - Дмитрий Медведев и Нгуен Суан Фук.

Руски и виетнамски експерти вече изпълняват съвместни дейности в рамките на проекта, като се работи по определяне на предварителните изисквания и избора на най-подходяща площадка. През ноември 2018 година двете страни одобриха предварително технико-икономическо проучване и на тази база Меморандумът определя следващите стъпки за изграждане на Центъра за ядрени науки и технологии във Виетнам.

През ноември 2011 г. Русия и Виетнам подписаха междуправителствено споразумение за изграждане на Център за ядрени науки и технологии.

През юни 2017 г. двете страни сключиха Меморандум за разбирателство за изграждане на Центъра, който конкретизира плана за изпълнение на проекта.

В периода 2017 - 2019 г., двете страни проведоха консултации за конфигуриране на ЦЯНТ, която включва многоцелеви водо-воден енергиен изследователски реактор с топлинна мощност до 15 мегавата, както и комплекс от научно-изследователски лаборатории и инженерна инфраструктура, които да осигурят безопасното функциониране на Центъра.

През септември 2018 г., бяха подписани два допълнителни меморандума - за разбирателство за подготовка на кадри и за сътрудничество при формиране на позитивно обществено мнение за проекта.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща