Росатом ще получи 80 млрд. рубли за развитието на АЕЦ с малка мощност

Енергетика / Технологии
3E news
943
article picture alt description

Руското правителство е решило да отдели около 80 млрд. рубли за програмата на „Росатом“ за развитие на атомни електроцентрали с малка мощност за 2021-2024 г., според публикация на в. „Комерсант“. Според три източника на изданието, от тази сума, 24 млрд. рубли ще бъдат осигурени от федералния бюджет, а около 55,9 млрд. рубли ще постъпят от Фонда за национално благосъстояние на Русия. 

По данни на изданието, през тази и следващата година за осъществяване на програмата ще бъдат отделени по 5 млрд. рубли годишно, а през 2023 и 2024 години – по 7 млрд. рубли. Както съобщава изданието, от държавната корпорация, правителството и енергийното министерство са отказали коментари, но не са опровергали тази информация. 

В съобщението се уточнява, че целта на програмата „Нова атомна енергетика“  е строителство на наземни АЕЦ с малка мощност – до 300 МВт, включително строителството на първата наземна атомна електроцентрала с реактор РИТМ-200Н с мощност 55 МВт в Якутия за Кючусското находище на златна руда. Държавната корпорация подготвя също така технически проект за инсталацията „Шелф-М“ с мощност до 10 МВт и идеен проект „Елена АМ“ с мощност до 400 МВт, които да могат да осигуряват електроенергия за жителите на отдалечените райони. Пускането в действие на двата обекта е насрочено за края на 2030 г., но мястото, на което ще бъдат разположение още не е определено.

Изданието отбелязва, че малките АЕЦ са необходими на държавната корпорация за разширяване на експортния портфейл. От „Росатом“ прогнозират ръст на търсенето на малки АЕЦ, а сред потенциалните поръчители са страни от Латинска Америка, Африка, Азия и Източна Европа. Плановете на държавната корпорация са през 2030 г. да заеме една пета от този пазар.

Сега в света работи само 1 АЕЦ с малка мощност и това е руската ПАТЕЦ „Академик Ломоносов“ в Чукотка, която е с мощност от 70 МВт.

Според изданието, още през април „Росатом“ е подготвил черновата на проекта „Нова атомна енергетика“. Влизащата в него програма „Малък атом“ за 2021-2024 години тогава е бил оценен на 86,25 млрд. рубли. Предполагало се е, че 19,66 млрд. рубли от тази сума ще дойде от бюджета, а останалите средства от непосочени извънбюджетни източници. 

Освен това, направлението за развитие на малки АЕЦ е сред съставляващите на комплексната федерална програма „Развитие на техниката, технологиите и научните изследвания“ през 2021 – 2024 години. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща