„Росатом“ участва в международна ядрена конференция, организирана от БУЛАТОМ

Енергетика / Технологии
Галина Александрова
516
article picture alt description

Представители на руската корпорация „Росатом“ участват в международната конференция „Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност“, която се провежда във Варна от 5 до 7 юни. Организатор на събитието е Българският атомен форум (БУЛАТОМ).

В първата пленарна сесия Евгений Пакерманов, президент на „Русатом Оверсиз“, дъщерно дружество на „Росатом“, разказа за международния опит на компанията в изграждането на атомни електроцентрали и отбеляза важната роля на дългогодишното сътрудничество между Русия и България в областта на ядрената енергетика.

„Борбата с изменението на климата и с високите нива на CO2 е голямо предизвикателство за цялото човечество. Убедени сме, че тя не може да бъде решена без атомната енергия, която играе ключова роля в поддържането на световния енергиен баланс и е надеждно и рентабилно решение за много страни”, каза Пакерманов.

Президентът на „Русатом Оверсиз“ отбеляза още: „Нашето взаимноизгодно сътрудничество с България в областта на ядрената енергетика продължава повече от 50 години. Това е една добра основа за съвместно реализиране на нови проекти, като например изграждането на АЕЦ „Белене“. На базата на своя опит в енергийния и в неенергийния сектор, „Росатом“ предлага на чуждестранните си партньори най-добрите решения в съответствие със специфичните изисквания на клиента и съобразени с националните особености“. По думите на Пакерманов Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ са модернизирани съвместно с „Росатом“ и днес те осигуряват около 35% от потреблението на електроенергия в България.

Конференцията „Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност“ е ключово събитие за ядрения отрасъл в България. Форумът традиционно привлича политици, посланици, експерти в областта на енергетиката, представители на чуждестранни компании и журналисти.

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща