„Росатом“ организира експедиция до Северния полюс за талантливи руски ученици и студенти

Енергетика / Технологии
3E news
516
article picture alt description

Повече от 80 ученици и студенти от цяла Русия се отправиха на пътешествие  до Северния полюс на борда на атомния ледоразбивач „50 лет Победы“. Младежите, на възраст от 12 до 23 години, бяха част от образователната експедиция „Ледоразбивач на знанието. Homo Science project“, организирана от държавната корпорация „Росатом“. Те са победители от интелектуалния конкурс „Ледоразбивач на знанието“ по случай 75 години от руската атомна промишленост, както и от други олимпиади и състезания. 

Програмата на експедицията бе основана на мисията на проекта – да се популяризира науката и жаждата за знания сред младите хора. Тя включваше лекции за основните загадки на Вселената, енергетиката на бъдещето без СО2, основите на ядрената физика, както и много научни игри и тренинги.

По време на пътешествието ледоразбивачът два пъти достигна бреговете на архипелага Земя на Франц Йосиф. Тук младежите отблизо видяха айсберги, бели мечки и други представители на полярната фауна.

„Всяко дете мечтае да плава на такъв кораб – още повече на атомен ледоразбивач. Това е уникален опит за учениците. Хубаво е, че те се запознават с Арктика и морския живот, и получават нови знания и опит в рамките на образователните програми“, отбеляза капитанът на „50 лет Победы“ Дмитрий Лобусов. 

На 18 август ледоразбивачът достигна географската точка на Северния полюс и учениците имаха възможност да се спуснат на леда. Участниците в проекта направиха най-бързото в света околосветско пътешествие – обиколиха точката, където се събират всички земни меридиани само за няколко минути.

„Северният полюс е красив, свободен. Това е уникално място, не само от географска гледна точка, но и от енергийна – чувстваш, че се намираш на покрива на света“, сподели 17-годишният Александър Тармаев от Иркутск.

„Проектът „Ледоразбивач на знанието“ е прекрасна възможност за развитие на децата, които вече градят основите на нашето бъдеще“, отбеляза генералният директор на „Атомфлот“ Мустафа Кашка. „Арктика открива големи перспективи, вдъхновява, но се покорява от най-издръжливите. Моряците от атомния флот знаят това абсолютно точно. Радваме се, че именно „Атомфлот“ и „Росатом“ запознават децата с този удивителен регион“. 

През октомври тази година ще стартира следващият конкурс „Ледоразбивач на знанието“. Основната му награда ще бъде участие в арктическата експедиция на борда на атомния ледоразбивач „50 лет Победы“ през лятото на 2022 г.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща