Робот, устойчив на радиация разработват в Русия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
219
article picture alt description

В Русия създават робот манипулатор, който дълго време може да работи в условия на интензивно радиоактивно облъчване. Основната му предназначение е сортиране на радиоактивни отпадъци в специални камери. Освен това железните му клещи могат да бъдат поставени на специална мобилна техника, предназначена за ликвидиране на последици от аварии, без непосредствено участие на човека. Планира се работният прототип да бъде сглобен в края на 2019 г.

Роботът ще се използва за третиране на радиоактивни отпадъци, които се образуват в предприятията от атомната промишленост. Процесът на сортиране се извършва в специални херметични камери, които предотвратяват попадането на опасни частици в околната среда.

„През първия етап планираме да осъществим ръчно управление с робот с помощта на джойстик-трипод с обратна връзка, която не позволява на оператора случайно да повреди манипулатора, ако го удари в някое препятствие. Специалистът ще осъществява визуален контрол на работата с помощта на монитор или шлем за виртуална реалност, получаващи сигнали от две видеокамери“, заяви за „Известия“ старши научният сътрудник от Научно-изследователския технологичен институт „Сергей Капица“ Виктор Приходко

По думите на учените, стойността на руската разработка в сравнение с чуждестранните аналози – например с манипулатора Telbot, който струва около 3 милиона евро, ще бъде десетки пъти по-ниска.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща