Революцията на електрическите превозни средства тласка към еволюция електрическите мрежи

Цифровите технологии и новата инфраструктура ще са съществен фактор за декарбонизирането на транспорта

Енергетика / Технологии
3E news
942
article picture alt description

Операторите на енергийните мрежи по света са изправени пред ново сериозно предизвикателство. Ако доскоро основната им задача бе да поддържат системата, за да запазят нивото и сигурността на доставките на електроенергия, то сега декарбонизацията на транспорта ги изправя пред ново предизвикателство предвид идващото покрай това увеличение на потреблението на ток. Това се посочва в анализ по темата, публикуван от Financial Times.

През миналата година броят на електрическите превозни средства в световен мащаб се е увеличил с 40% и вече надхвърля 10 млн., според данните на Международната агенция по енергия. И макар че тази бройка все още да представлява едва 1% от общия брой превозни средства на планетата, продажбите на електрически автомобили продължават да се ускоряват. Според прогнозите на МАЕ, при сегашните политики за намаляване на въглеродните емисии, през 2030 г. паркът от електрическите превозни средства в света може да се увеличи до 145 млн.

Експертите са единодушни, че пътят за постигане на целите за нулеви вредни емисии от транспорта ще премине през мащабното разпространение на беземисионни превозни средства, както и чрез трансформация на методите за доставка на чиста енергия за транспорта.

„Автомобилите едновременно са проблем, но и възможност, за електрическата мрежа, и могат да й помогнат в постигането на енергийния преход“, казва Грейм Купър, директор по декарбонизацията на транспорта в британската компания National Grid, занимаваща се с доставки на природен газ и електроенергия. Според думите му, за да се достигне целта за нулеви емисии в транспорта до 2050 г., ще бъде необходимо удвояване на потреблението на ел.енергия спрямо нивата в момента.

Мнението му се споделя и от Британската комисия по климатичните промени. Според нея засилената електрификация на местната икономика, включително по-широкото разпространение на електромобили, ще доведе до удвояване на годишното търсене на електроенергия от 300 тераватчаса през 2019 г. до 610 тераватчаса през 2050 г.

Според ръководителят по бюджета за въглеродните емисии в консултативния орган Дейвид Джоф, въпреки че технологичните подобрения намаляват цената на електромобилите, е жизненоважно да се гарантира, че инфраструктурата за зареждането им е там, където трябва да бъде. Това е от ключово значение за насърчаване на разпространението на колите на ток, смята той. И допълва, че резултатът от това ще бъде тоталната декарбонизация на автомобилния транспорт, който засега остава основен източник на парникови газове във Великобритания дори изпреварващ производството на електроенергия, отоплението на сгради и промишлеността.

Но има и добра новина. Тя, според Греъм Купър, програмен директор „Електрически превозни средства“ в National Grid, е, че скоростното увеличаване на енергията от възобновяеми източници, заедно с ранното планиране на развитието на електроразпределителната мрежа, както и въвеждането на цифровизирани системи за управление на зарядните станции за автомобилите на ток предоставят сериозна възможност за зелена революция в транспорта.

Според думите му електроразпределителната мрежа се развива и към момента е най-чиста в историята. Но от ключово значение ще бъде потребителите да бъдат насърчавани да зареждат електромобилите си тогава, когато потреблението на електроенергия е ниско, за да може да се избегнат пикови и свръхнатоварвания, които ще доведат до недостиг на ток и ще бъде необходимо допълнителните количества да се доставят от замърсяващи електроцентрали.

Греъм Купър вярва, че разработването на интелигентни измервателни уреди и системи за зареждане, съчетани с тарифи, които насърчават потребителите да използват енергия в периодите с ниско потребление, могат да помогнат за използването на най-чистата и най-евтината енергия. Подобно тарифиране също така може да възпре потребителите да използват ток в периодите, когато мрежата е натоварена и в нея тече най-много „мръсен ток“.

Прогнозите на Мигел Стилуел де Андраде, главен изпълнителен директор на португалската енергийна група EDP, сочат, че на електромобилите ще се дължи 2-3% от глобалното потребление на електроенергия до 2030 г. Но по-голямото им разпространение в Европа би могло да доведе до нива и от 5% на Стария континент. „А към 2040 г. може да нарасне до 9% в световен мащаб и до 16% в Европа“, казва Де Андраде.

Той подчертава, че такива увеличения със сигурност ще натоварят енергийната система. „Ако процесите не се управляват добре, използването на електромобили и нуждата от зареждането им може потенциално да удвои потреблението на енергия в някои локални мрежи. Което изисква значителни инвестиции в тях, както и в производството и доставката на електроенергия“, отбелязва Де Андраде.

Той обаче е съгласен с тезата, че това нарастване на потреблението може да бъде смекчено чрез въвеждането на технологии за интелигентно зареждане. „За щастие тези технологии стават все по-достъпни, затова тяхното внедряване трябва да се ускори през следващите години“, смята шефът на EDP.

Думите му подкрепя и фактологията. Според данни на МАЕ през 2020 г. Европа изпреварва Китай по продажби на електромобили, макар азиатската страна да продължава да има най-много регистрирани от целия свят. В същото време тя продължава и да инвестира в разширяване на своята мрежа от зарядни станции. В същото време обаче САЩ сериозно изостават по отношение на продажбите на електромобили, но това се дължи и на изоставането спрямо останалия свят по отношение на държавната подкрепа за покупката на електрическо превозно средство. Но по този въпрос и бизнесът, и политиците, очакват новата администрация на Джо Байдън да предприеме стъпки по отношение на замяната на автопарка с двигатели с вътрешно горене с електрифициран.

Автомобилните производители, доставчиците на ток, както и отделни щати, вече се опитват да поемат водеща роля за насърчаване намаляването на вредните емисии, излъчвани от транспорта. Което се случва и на фона на намеренията на Байдън страната му отново да се присъедини към Парижкото споразумение, от което Доналд Тръмп я изтегли. Така например още септември м.г. Калифорния обяви, че ще забрани едностранно продажбата на нови автомобили и пътнически микробуси и пикапи, използващи двигатели с изкопаеми горива след 2035 г. Примерът й бе последван и от Масачузетс. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща