Развитието на електрическата мобилност е предизвикателство за електроразпределителните компании

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
1480
article picture alt description

За периода от септември 2018 г. до януари 2019 г. ръстът на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната е достигнал 34%. Това заяви заместник-министър Лъчезар Борисов по време на Годишните награди на ИКЕМ “Кубратов меч” за принос в развитието на електрическата мобилност през 2018 г. Към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 7246 бр. От тях леки автомобили изцяло електрически са 741 бр., а хибридните – 5 753 бр., което е ръст от над 600% за последните 5 години.

 

Развитието на електрическата мобилност е предизвикателство за мрежовите компании. Електромобилите са сред основните фактори, на които се залага в процеса на  декарбонизация , в промяната на енергийната система. Сега страната ни дава милиарди за внос на енергийни ресурси. Част от тези средства може да бъдат заделяни за развитие на електрическата мобилност, която има много измерения. Това коментира в рамките на дискусията „Енергетика, климат, електрическа мобилност“ , организирана от сп. "Югилитис" председателя на ИКЕМ Илия Левков. Той припомни допуснатите досега грешки, като изрази надежда, че в бъдеще ще се действа по-комплексно. ИКЕМ е основният инициатор за организиране на професионално обучение на тема електрическа мобилност в професионалните гимназии.



Електрическата мобилност крие най-голямо предизвикателство за развитие на енергийните мрежи. Няма как да има електрическа мобилност, без да има мрежа, това коментира Красимир Иванов от „Електроразпределение Север“ (компания от състава на ЕНЕРГО-ПРО).

В момента имаме една класическа електроразпределителна мрежа, развивана по остарели разбирания, като се управлява централизирано, обясни Иванов. Той уточни, че в градските мрежи има трансформатори с по-голяма мощност , но по отношение на мрежите в селата ситуацията не е така добра. Сегашното развитие и планирането на мрежата е съобразено с покриване на регулаторните изисквания, като трябва да покрие три показателя – да е технически ефективна, тоест да поема заложен бъдещ товар, да отговаря на екоизискванията и да е надеждна, осигуряваща добро качество. Представителят на „Електроразпределение Север“ припомни, че работата на дружеството обхваща регулиран пазар. Дружеството в същото време има визия за бъдещето и разработени сценарии за развитие на електромобилността на четири етапа. Базовият сценарий отразява дейността към момента и се характеризира с изграждане на отделни зарядни станции с ниска мощност – от порядъка на 10 – 15 кВт. Следващият втори сценарий, при който се предвижда увеличаване на електромобилите с 20 % и на зарядните до 40 кВт също не е страшен. Развитието на тези два сценария се предвижда да отнемат от порядъка на 3 до 5 години.


Определеният от Красимир Иванов обаче на т.нар. проактивен сценарий, при който се предвижда увеличение на електромобилите до 40 % , или на зарядните станции до 150 кВт вече ще изисква по-различно отношение. Четвъртият сценарий – Smart Grid , към който се стреми компанията вече ще изисква и стратегия. Трябва да мислим стратегически. Ние трябва да изработим стратегия, а не да чакаме някой да ни я спусне отгоре, тъй като знаейки слабостите, при разработката й може да ги избегнем, обясни Иванов. В същото време той обясни отново, че компанията работи на регулиран пазар, като в случая КЕВР е институцията, която определя разходите на дружеството. Следвайки логиката на развитие на ситуацията при даване на заявка за изграждане на примерно на 1000 зарядни станции, той обясни, че тя няма как да бъде изпълнена, те няма да бъдат присъединени, тъй като това не се предвижда засега в регулаторните правила. Почти същото е състоянието и при общините. С тях трябва да се обсъжда локална зарядна инфраструктура, обясни Красимир Иванов, припомняйки, че те работят с устройствени планове.
На последно място, но не и по важност е необходимостта от разработка на технически стандарти за развитие на мрежата, като се предвидят зарядните станции за присъединяване, обясни Иванов. Той припомни, че КЕВР признава разходите на дружествата за присъединяване, но без възвръщаемост.

Припомняме, че според различни проучвания, развитието на електроразпределителната мрежа при един етап на екстремно развитие на електрическата мобилност, както и в случай при т.нар. Smart Grid разходите за мрежата нарастват с 20 %.

В рамките на дискусията бе поставен и въпросът за това какво се случва с мрежата в един жилищен блок, ако едновременно 200 апартамента решат да зареждат електромобилите си. В този смисъл, както е известно евродокументите предвиждат бъдещите жилищни сгради да бъдат задължително снабдени със зарядни станции за електромобили.

Представителят на компанията SPARK от своя страна обърна внимание на глобалните тенденции в споделената мобилност, като обясни, че през 2015 г. са започнали с 25 електромобила, днес са 300, а усугата – ползване на електромобил вече се ползва от хиляди потребители. Стоянов също обърна внимание на изграждането на зарядни станции в градска среда. „Нещата мотат да се случват при внимателно планиране и не е „дали“,  „ама може ли“. Те се случват.-Днес имаме 150 зарядни точки, от които 30 – 40 са с постоянна мощност. Тоест нещата се случват днес“, обясни Стоянов.

Представителят на Renergy Никола Газдов припомни от своя страна проучване на Bloomberg, според което 40 % от продаваните нови автомобили през 2040 г. ще са електрически.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща