Първият в света завод за производство на бензин от газ започна работа в Туркмения

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
1403
article picture alt description

Първият в света завод за производство на синтетичен бензин от природен газ бе открит в петък в град Овадандепе, Ахалска област в Туркмения, съобщава държавната информационна агенция на страната.

Очаква се в предприятието годишно да бъдат преработвани 1 млрд. 785 млн. куб м природен газ и да се произвеждат 600 хил. тона бензин „Еко-93“, а също така и 12 хил. тона дизелово гориво и 115 хил. тона втечнен природен газ (LNG).

Анализ на физикохимическите характеристики на бензина „Еко-93“ е показал, че горивото отговаря на изискванията на държавния стандарт, а по химически състав отговаря на пето ниво на екологична безопасност, се отбелязва в съобщението на агенцията, цитирана от руски медии.

При сравнителна оценка на характеристиките на бензина „Еко-93“ и бензина от нефт е било установено, че при използването на бензина от газ сярата, която се отделя е 50 пъти по-малко, а бензола – 3,5 пъти по-малко, а другите ароматизиращи въглеводороди –  са по-малко с 20 %. Това дава възможност за значително понижение на изхвърлянето на вредни емисии в околната среда.

Общата стойност на проекта е 1,7 млрд. долара. Във финансирането на завода е участвала Банката за международно сътрудничество на Япония. По поръчка на държавния концерн „Туркменгаз“, строителството на предприятието е било извършено от консорциум от японската компания  Kawasaki Hemi Indastriz и турската компания Renessans. Предприятието осигурява 800 работни места.

В съобщението се казва, че проектът "Ji-ti-Ji tu Gasoline" се осъществява с помощта на разработената от датската компания "Haldor Topse" технология TIGAZ. Тази технология на търговско ниво се осъществява за пръв път в света от Туркмения.

Първата партида бензин „Еко-93“ от завода в Туркмения в обем от 60 тона е предназначена за хуманитарна помощ за Афганистан. По думите на директора на ахалското предприятие, поръчки за бензин от газ вече има от България, Гърция, Румъния и други страни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща