Първият в света енергиен блок на плаваща АЕЦ тръгва от Мурманск за Чукотка

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
281
article picture alt description

Едно от най-важните събития не само в руската, но и в международната атомна енергетика стартира днес, петък 23 август: в Мурманск ще се състои тържествена церемония по изпращането на местоработата й в Чукотка на първият в света промишлен плаващ атомен енергиен блок „Академик Ломоносов“.

Всички изпитания приключиха през пролетта на тази година, като те потвърдиха проектните показатели на плаващия енергиен блок, отбелязват експерти. Опитът от експлоатацията на плаващия енергиен блок се планира в бъдеще да се използва и за други райони, включително и в чужбина.

„Академик Ломоносов“ ще тръгне от кея на „Росатомфлот“ за чукотския град Певек с помощта на влекачи, които ще го придвижват буквално като опъната струна. Единият от влекачите ще дърпа енергийния блок, а другият ще го задържа, осигурявайки спирането. Редом с тях ще има и трети, резервен влекач.

Според изчисленията на специалистите, средната скорост, с която ще се придвижва колоната при благоприятни условия ще е от порядъка на 4-5 възела (7 до 9 километра на час). Планира се пътуването до Певек да отнеме поне три седмици, тоест, на Чукотка, „Академик Ломоносов“ ще бъде очакван през втората половина на месец септември.

През юли тази година петербургския Балтийски завод, където се изграждаше плаващият атомен енергиен блок, официално бе предаден на „Росенергоатом“ (в структурата на „Росатом“, управлява всички АЕЦ в Русия). До края на тази година се планира в Певек да бъдат завършени дейностите по изграждането на бреговите и хидротехническите съоръжения за плаващия атомен енергиен блок, както и инфраструктурата, която да осигури подаването на електроенергия в мрежата на „Чукотенерго“, както и на топлинна енергия в градската мрежа. Очаква се плаващият енергиен блок да започне да работи през декември тази година и да замени мощностите от Билибинската АЕЦ и Чаунската АЕЦ.

Плаващият енергиен блок „Академик Ломоносов“, проект 20870 е основният проект от серията мобилни транспортируеми енергийни блокове с мала мощност. Проектът е уникален и е предназначен за експлоатация в районите на Крайният Север и Далечният Изток , като осигурява дейността на промишлените предприятия.

Дължината на кораба е около 140 метра, широк е близо 30 метра, водоизместимостта е над 20 хил. тона. Срокът на експлоатация на „Академик Ломоносов“ е определен за 40 години. Предвижда се обслужващият персонал да е от  около 70 души, които разполагат с всички удобства.

Централата е снабдена с две реакторни инсталации КЛТ-40С, които са в състояние да произвеждат до 70 МВт електроенергия и 50 Гкал/ч топлинна енергия при номинален работен режим, което е достатъчно за осигуряване на енергийното потребление на град с население от около 100 хил. души. Освен това енергийният блок може да работи при островни държави, на тази база може да се създаде и мощна опреснителна инсталация.
В Русия вече е разработен и оптимизиран вариант.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща