Първи полет на астронавти от Кейп Канаверал с ракета на SpaceX

Икономика / Технологии
3E news
750
article picture alt description

Производителят на космически ракети и кораби SpaceX е все по-близо до изпращането на хора в орбита около Земята за първи път в историята си. Ако всичко върви по план, в сряда, в 16:33 часа местно време (23:33 българско време), от космодрума в „Кейп Канаверал“, щата Флорида, ще излетят астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Двамата ще тестват кораба за многократна употреба Crew Dragon, като част от Програмата за комерсиални пилотирани полети на НАСА. Държавната агенция отпусна 3.1 млрд. долара на основаната от Илон Мъск авио-космическа корпорация, припомня Business Insider.

„Ще изстреляме американски астронавти в американски ракети от американска земя. Ще го направим сега, по време на пандемията от коронавируса и ви казвам, че това е мисия с голям приоритет за САЩ“, заяви Джим Брайдънстийн, администратор на НАСА.

Миналата седмица SpaceX премина през финалната подготовка за мисията – преглед за безопасността, тестване на ракетата и проба на облеклото на астронавтите.

Полета могат да отложат метеорологичните условия, които се очаква да се влошат в часовете преди старта. В продължение на няколко дена във Флорида е ветровито и валят обилни дъждове, в резултат на което и вълнението в Атлантическия океан се е повишило – там е планирано да чакат спасителни лодки, в случай че се наложи мисията да бъде преждевременно прекратена.

Другите възможни варианти за провеждането на теста са идната събота в 15:22 часа или в неделя в 15:00 часа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща