Путин: Борбата за технологично лидерство стана поле за глобална конкуренция

Държавата с монопол в изкуствения интелект може да придобие световно господство, смята държавният глава на Русия

Икономика / Технологии
Галина Александрова
486
article picture alt description

"Механизмите на изкуствения интелект осигуряват в реално време бързо взимане на оптимални решения въз основа на анализ на гигантски обеми от информация, което дава огромни предимства в  качеството и ефективността". Това подчерта руският президент Владимир Путин по време на съвещание, посветено на развитието на изкуствения интелект.

"Борбата за технологично лидерство, най-вече в областта на изкуствения интелект, вече стана поле за глобална конкуренция. Скоростта на създаването на нови продукти и решения нараства в геометрична прогресия", заяви президентът. 

Руският държавен глава подчерта, че тази сфера е една от ключовите в технологичното развитие, доколкото тя ще определя бъдещето на целия свят. По думите му подобни разработки нямат аналог в историята по своето влияние върху икономиката, производителността на труда, ефективността на управлението, образованието, здравеопазването и ежедневието на хората. Путин напомни, че много страни вече са приели собствени стратегии за развитие на изкуствения интелект.  

"И ние естествено трябва да гарантираме технологичен суверенитет в сферата на изкуствения интелект, което е най-важното условие за устойчивостта на нашия бизнес и икономика, за качеството на живота на руските граждани, за  сигурността и отбранителната способност на държавата", заяви руският лидер и добави: "Става дума не само за алгоритмите за отделни, тясно специализирани задачи, трябват ни именно универсални решения, чието използване дава максимален ефект, при това във всеки отрасъл."

Руският президент посети основаното от Сбербанк училище за програмиране, където се запозна с разработки в областта на изкуствения интелект. В началото на изложението го приветства цифровият аватар на Сбербанк, създадената в Русия с помощта на изкуствен интелект виртуална телевизионна водеща на име Елена.

Путин се запозна също и с разработки за визуално разпознаване на лица и обекти на компанията "Вижън лабс", със системи за анализ на транспортните потоци в Москва и технологии за издирване на заподозрени лица на оживени публични места.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща