Проектът "Белене" е необходим за енергийната ни сигурност в следващите години

Икономика / България
Георги Велев
575
article picture alt description

От страна на „Росатом“ е потвърдено желание за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ .„Нека да запазим търпение до 19 август. От страна на „Росатом“ е потвърдено желанието в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години. Очакваме крайната дата 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект, коментира още мминистър Петкова.

На въпрос дали може да очакваме реакция от страна на ЕК, ако „Росатом“ спечели този проект, Петкова отговори: „Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС.

Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия“, каза Петкова. Тя посочи, че страната ни е готова да предостави на ЕК всяка информация, която тя поиска. Тя посочи, че на 19 приключва първият етап от процедурата. „На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ „Белене““, допълни министърът на енергетиката. Тя посочи, че след това ще се изготви кратка листа на всички желаещи и страната ни ще реши с кои компании да води преговори.

В рамките на посещението на премиера Борисов и водената от него делегация, ние успяхме да осъществим две възможности за обсъждане на взаимоотношенията между България и Туркменистан. Беше проведено заседание на междуправителствената комисия. От друга страна премиерът и водената от него делегация имаше покана и взе участие в Първия икономически каспийски форум. В рамките на тези две събития темата "Енергетика" бе най-обсъжданата, обясни министър Петкова.

Туркменистан е четвъртата в света страна по запаси на природен газ. "Това е Каспийският регион, на който ние много разчитаме (не само България, но и целият регион на Югоизточна Европа), за да реализираме своите приоритети за диверсификация, посочи министър Петкова.

Беше поставен въпросът за осъществяване на суапови сделки към настоящия момент по инфраструктурата между Туркменистан и Русия. От друга страна беше обсъдена възможността за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която предстои да бъде изградена - т.нар. Транскаспийски газопровод, който ще даде възможност за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов коридор", каза още Петкова.

Тя припомни, че повече от 20 години се водят дебати по отношение на статута на Каспийско море от страна на петте държави, които се намират на тази територия. Миналата година въпросът със статута на Каспийско море беше уреден с подписването на конвенция. През 2008 г. от друга страна е подписано споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката между България и Туркменистан. В рамките на това споразумение, открои тя, не е налице конкретика по отношение на възможните доставки на природен газ за България при наличието на съответна инфраструктура и техническа възможност за това.

Затова при мое посещение през 2015 г. в разговори с министъра на енергетиката на Туркменистан обсъдихме възможността да бъде изпратено едно допълнение към това споразумение. В рамките на това допълнение да бъдат предвидени възможности за конкретизиране на съответни обеми природен газ, които биха могли да бъдат предоставени при изграждане на инфраструктура.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща