Преосмисляне, вместо рестарт: интелигентните компании са бъдещето след пандемията

Конференцията Think Digital на IBM насочва бизнеса към дигитализация, адаптация и трансформация на бизнес процесите

Икономика / Технологии
3E news
640
article picture alt description

Коронавирусът пренаписа правилата на играта в бизнеса. Условията се промениха, конкуренцията се засили, докато ресурсите намаляват поради внезапния спад в производството. Пандемията показа, че в тази нова ситуация дигитализацията вече не е цел, но за мнозина тя може да бъде единственото средство за оцеляване. Според IBM компаниите трябва да преосмислят, а не просто да рестартират операциите. Именно по тези теми IBM ще предостави своята експертиза на онлайн конференцията IBM Think Digital Summit на 27-ми октомври, на която всеки може да присъства безплатно.

Според неотдавнашно глобално проучване на IBM пандемията от коронавирус не е забавила, а ускорила дигиталната трансформация на компаниите. Проучването сред над 3800 висши ръководни кадри в 20 индустрии и 22 държави също установи, че 6 от 10 компании са ускорили дигиталната трансформация поради пандемията COVID-19.

В проучването, озаглавено „COVID-19 и бъдещето на бизнеса“, IBM идентифицира 3 ключови области, в които успешните бизнес лидери действат проактивно: организационна гъвкавост, изкуствен интелект (ИИ), автоматизация и използване на други експоненциално развиващи се технологии. Освен това е необходим нов тип лидерство, ангажираност и иновативни подходи към служителите.

„Това са не просто тенденциозни модни думи, но са двигатели за конкурентоспособност. Това е в основата и на дигиталната конференция IBM Think Digital Summit”, подчерта Георги Ганев, Търговски директор на IBM България. „За водещите компании дигиталната трансформация е по-лесно управляем процес, а пандемията налага всички бързо да компенсират пропуските в тази област. Междувременно трябва да обърнем внимание на друг много важен проблем: заключението от нашето проучване показва, че задържането на служителите и управлението на „прегарянето“ също са ключови за конкурентоспособността. Успешни лидери в дигитализацията ще бъдат тези, които са съпричастни, насърчават личната отчетност и подкрепят работата в екип, която използва дизайнерско мислене, гъвкави методи, инструменти и техники в ежедневната работа, реализация на проекти и програми. Целта на конференцията е да се покажат добри примери от практиката, които лесно могат да бъдат реализирани и въведени."

На събитието IBM ще представи и редица компании от региона на Югоизточна Европа, които са се обърнали към IBM, за да им помогне да в процеса на  цифровизация, за да се осигурят превъзходни резултати:

Antenna Hungária Zrt. (Унгария) е отдавна установена държавна компания, чиято основна дейност традиционно е излъчване и телекомуникации. Обхватът на нейните дейности обаче наскоро се разшири, с появата на технология за организация на събития, производство на програми, ИТ и услуги за ИТ сигурност. През 2019 г. ръководството на AH се ангажира да навлезе на пазара за ИТ сигурност и в резултат през изминалата година и половина беше разработен AH Security Operation Center, базиран на технологията на IBM. В своята презентация на Think 2020 AH ще разкаже историята на въвеждането на услугата; как с помощта на експерти на IBM компанията успява да създаде от нулата услуга, която сега е напълно работеща.

Atlantic Grupa (Хърватска) е една от водещите компании за хранителни продукти и дистрибуция в региона, оперираща в осем държави, предимно в Югоизточна Европа. Компанията използва инструменти на IBM, за да агрегира данни от различни източници на данни и след това да ги представя и анализира. Това е важно, както от гледна точка на вземането на бизнес решения, така и от регулаторна гледна точка, тъй като компанията докладва на Загребската фондова борса, където нейните акции са регистрирани на пазара ZSE Prime. Atlantic Grupa също използва IBM Planning Analytics, първо за бизнес планиране, а наскоро те също така внедриха IBM Watson Assistant за People&Culture процесите на компанията, за да облекчат експертите в тази област от повтарящи се ръчни задачи и да създадат повече възможности за тях да се съсредоточат върху анализа, ангажирането на служителите, благосъстояние и други програми с добавена стойност.

Banca Comercială Română (BCR), член на Erste Group, е една от най-важните финансови групи в Румъния, включваща извършване на универсални банкови операции (ритейл, корпоративно и инвестиционно банкиране, хазна и капиталови пазари), както и компании на лизинговия пазар, частни пенсионни и жилищни банки. BCR е един от основните поддръжници на безкасови трансакции и е активен играч на този пазар, разработвайки няколко проекта, поддържащи безкасови плащания с BCR карти за транспортната система в Букурещ. Всички трансакции с карти се хостват на IBM Power Systems.

 

Informatika d.d. (Словения) е доставчик на облачни услуги, който предлага интегрирана цялостна поддръжка и се справя с предизвикателства по отношение на ИТ решенията и инфраструктурата. Те са специализирани в предоставянето на ИТ поддръжка и услуги на електроразпределителни компании, както и на някои присъединени към тях компании в Словения. Те използват решението на IBM Maximo, за да увеличат използването на активите, да намалят разходите за нови активи, да увеличат успешните предявени гаранционни искове, да намалят запасите и да минимизират външната поддръжка.

Telekom Srbija, един от водещите доставчици на телекомуникационни услуги в Сърбия и в региона на Югоизточна Европа, си партнира с IBM и избра IBM Cloud Pak for Applications, за да оптимизира бизнес процесите и да подобри връзката със своите бизнес партньори в областта на управлението на системата за проследяване на проблеми. Компанията реши да създаде единен достъп до система за проследяване на проблеми, където всички външни системи на нейните бизнес партньори могат лесно да бъдат свързани. Освен това бизнес партньори, които нямат собствена система за проследяване на проблеми, ще имат достъп до подобни функции чрез уеб портала на Telekom Srbija.

Чрез този проект Telekom Srbija ще даде достъп и права на своите ИТ системи върху екосистемата от бизнес партньори и ще даде възможност за автоматизация на процесите, свързани с данните и услугите за партньорски екосистеми. Използвайки IBM Cloud Pak for Applications, Telekom Srbija успешно модернизира съществуващите си приложения и постави основа за бъдещо развитие на приложения и услуги в подкрепа на иновациите, свързани с обслужването на клиенти и цифровите инициативи.

Знания в общността, споделяне на добър опит

Безплатната конференция за професионалисти ще включва, наред с други теми и как ИТ специалистите в дадена компания могат да увеличат гъвкавостта в организацията, как да конфигурират нова инфраструктура, като същевременно се грижат за киберсигурността и как да изграждат интелигентни компании с гъвкави методи.

· Сред лекторите е ученият Александра Мойсилович,  IBM Fellow, Head, Foundations of Trustworthy AI, която ще ви помогне да разберете как да използвате ИИ безопасно в почти всяка област на вашия бизнес.

· Анна Новосиелска,  Infrastructure Services Leader IBM CEE, ще представи чрез практически примери как успешно да се премести целия бизнес на компанията безопасно в облака.

· Лий Харис,  Sales Leader Europe, предупреждава, че киберпрестъпността става все по-често срещана, тъй като правим все повече неща онлайн. Всяка малка част от технологията, която хората използват, ще бъде подложена на постоянна атака в бъдеще. В презентацията си той показва как можем да започнем борбата срещу тоталната кибервойна, както направи Нео в „Матрицата“.

· Ами ако вече сме претърпели кибератака? Ако не сме били правилно подготвени? Ако хакерите открият уязвимост и причинят огромни щети? Компаниите може също да искат да знаят как да предотвратят служител да злоупотребява с критична за бизнеса информация. Специалистът по бизнес процеси Дънкан Блейн ще говори за възстановяване и подходяща реакция, подготовката на ИТ инфраструктурата и друг опит с възстановяването от и превенцията на кибератаки.

Сред гостите на конференцията ще бъдат и Александра Мойсилович, акредитиран изследовател на изкуствен интелект в IBM с множество престижни отличия, както и няколко регионални лидери на IBM, етични хакери и експерти по киберсигурност.

Регистрирайте се за IBM Think Digital Summit тук. За повече информация за добрите практики, които ще бъдат представени на конференцията, посетете IBM Think Blog –  South East Europe.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща