Предвижда се 20 нови атомни реактора да заработят до края на 2020 г.

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
350
article picture alt description

АЕЦ в света продължават да работят по високи стандарти, като растежът на атомната енергетика е голям – повече от 20 нови атомни реактора се предвижда да бъдат включени към мрежата до края на 2020 г. Това заявява генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг в последния Доклад за постиженията на ядрената енергетика. За да станат факт целите на плана „Хармония“ за достигане на 25% атомна енергетика в световен мащаб преди 2050 г. обаче, се изисква по-голяма ангажираност от страна на политиците, казва Ризинг, цитирана от world-nuclear-news.org.

В документа се посочва, че производството на атомна енергия по света през 2018 г. е нараснало за шеста поредна година с 61 тераватчаса в сравнение с 2017 г., достигайки 2563 тераватчаса. Това е повече от 10% от световното търсене на електроенергия. Най-бързо е нараснал делът на атомната енергетика в Азия – с близо 12% - от 56,3 тераватчаса до 533,0 тераватчаса.

Девет атомни реактора са започнали да произвеждат електроенергия през 2018 г. (в сравнение с четири през 2017 г.), като 7 от тях са построени в Китай и два – в Русия.

Четири реактора в Япония, които са с обща мощност от 5,6 гигавата, са получили одобрение да възобновят работата си.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща