Правителството утвърди План за действие в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за 2019 г.

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
410
article picture alt description

Министерският съвет утвърди План за действие за 2019 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 година, одобрена през януари 2014 година, съобщиха от правителствената информационна служба.

За осигуряване на условия за преход към функционираща национална система за учене през целия живот през 2019 г. ще бъде изпълнен комплекс от задачи.

Разширяването на обхвата на децата в предучилищното образование и тяхното задържане в системата ще се осъществява чрез три основни финансови инструмента: проекта „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ към ОП НОИР, Националната програма „Заедно за всяко дете“ и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП). Тяхното интегрирано прилагане ще създаде устойчивост на резултатите от прилагането на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

В областта на предучилищното образование ще продължи модернизирането и изграждането на материалната база на детски градини, както и подобряването на достъпа до качествени предучилищни образователни дейности за децата в неравностойно положение. За целта са осигурени над 11,7 млн. лв. по ФМ на ЕИП и над 1, 7 млн. лв. - национално съфинансиране.

В училищното образование ще се прилага комплексен подход за повишаване на образователните постижения и намаляване дела на преждевременно напусналите училище с дейности, насочени към преодоляване на затрудненията в обучението и пропуски в учебното съдържание, и с използване на музеите и галериите като образователна среда.

В областта на професионалното образование и обучение основен фокус ще бъде обучението в реална работна среда. Чрез 80 паралелки за дуално обучение на ученици ще се търси повишаване на привлекателността му и засилване ролята на бизнеса в тази форма на обучение. Безработни лица ще бъдат привлечени за чиракуване или стажуване в предприятия или включени в курсове за придобиване на ключови компетентности.

Достъпът до висше образование ще бъде гарантиран с осигуряване на 2000 нови кредита по Закона за кредитиране на студенти и докторанти в общ размер до 135 000 000 лв. и предоставяне на допълнителни стипендии на около 1500 студенти, докторанти и специализанти от държавните висши училища и научни организации.

Неформалното и самостоятелното учене ще бъде насърчавано чрез дейности за развитие на доброволчеството. В планираните кампании за информиране и мотивиране на възрастни учещи ще обхванат 2500 лица, вкл. земеделски стопани. Финансово ще бъдат подкрепени 600 културни и образователни проекта на читалища, музеи и на библиотеки.

Чрез плана за действие в изпълнение на Стратегията се създават съвременни условия и подходяща среда за учене през целия живот в образователните и обучителните институции, на работното място, вкъщи и през свободното време.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща