Полярният изследователски кораб на PONANT достига Северния полюс с технологията за задвижване на АББ

Корабът е построен така, че да се съобразява с околната среда и разполага с най-голямата система за съхранение на енергия, инсталирана някога на круизен кораб за максимална устойчивост

Икономика / Технологии
3E news
695
article picture alt description

Хибридно-електрическият изследователски круизен кораб Le Commandant Charcot стана първият по рода си кораб, достигнал географския Северен полюс на 6 септември 2021 г., докато приключваше морските изпитания в подготовка за посрещане на гостите за първото си пътуване по-късно тази година.

Оборудван с технология за задвижване Azipod®, луксозният круизен кораб генерира минимален шум и вибрации, за да осигури комфортно изживяване на пътниците. Нещо повече, системата за съхранение на енергия на кораба, доставена и интегрирана от АББ, е най-голямата, доставяна някога на кораб от този вид с почти пет мегаватчаса, което позволява изключването на двигателите за безшумно плаване без емисии.

Le Commandant Charcot също ще бъде на разположение на научната общност, допринасяйки за глобалните усилия в изучаването и опазването на полюсите и океаните. Корабът е оборудван с измервателни инструменти и разполага с научни лаборатории, както и басейн за вземане на проби, с цялото оборудване необходимо, за да отговаря на изискванията на академичните изследвания. С това Le Commandant Charcot предлага платформа за наблюдение, изследвания и анализи на учени по целия свят, което им позволява да изучават отдалечени райони, като редовно събират данни в тези зони.

„АББ проектира както задвижващите модули Azipod®, така и системата за съхранение на енергия, за да отговорят на точните експлоатационни изисквания на Le Commandant Charcot“, каза Матийо Петито, директор, Ново строителство и научноизследователска и развойна дейност, PONANT. „Освен че осигурява високо ниво на комфорт на пътниците, корабът може да се движи в режим на нулеви емисии, докато изследва отдалечени места. Благодарение на маневреността на системата Azipod®, корабът също така може да се движи гладко и безопасно през ледени води.”

„Задвижването Azipod® се превърна в предпочитаното решение за изследователски круизни кораби, работещи в силно чувствителни и взискателни морски среди. Горди сме, че сме избрани от PONANT и очакваме с нетърпение да видим Le Commandant Charcot в действие през следващите години“, каза Дик Бьорквист, глобален мениджър на сегмент „Круизи“, АББ „Морски сектор и пристанища“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща