Полски учен представи концепцията си за захранване на самолет само чрез триенето с въздуха

Енергетика / Технологии
3E news
594
article picture alt description

Полският дизайнер Михал Бониковски, фанатичен защитник на революционните иновации в авиацията, пресъздаде своята идея в цветни изображения на електрически самолет Eather One. Основният проблем в електрическата авиация е теглото на батерията, смята Михал. Но въздухът е пълен с електричество, което може да бъде възстановено чрез триенето, създадено от летящ самолет, смята той, цитиран от technews.bg.

Вместо резервоари за гориво, в крилата на самолета могат да бъдат инсталирани трибоелектрични наногенератори, които, използвайки вибрациите на конструкцията и триенето, създадени от огъването на крилата по време на полет, ще генерират енергията, необходима за захранване на няколко малки електрически мотора, е идеята на Михал Бониковски.

Строго погледнато, тази идея не е възникнала от нищото. По време на полет самолетът изпитва значително въздушно триене, а генерираното статично електричество е повече от сериозен проблем. Той вече се решава успешно с електростатични разрядници, монтирани на крилата и върховете на кила, двигателите, стабилизаторите и други изпъкнали части. Благодарение на разрядника, натрупаното статично електричество може да се оттича от корпуса чрез коронен разряд, непрекъснато през целия полет.

Доколко това електричество може да се използва за задвижване на самолетни двигатели е отделен въпрос. Но полският дизайнер вярва, че триенето във въздуха може да бъде източник на чиста енергия, която електрическите самолети ще използват, за да намалят въглеродния отпечатък на авиацията.

Eather One прилича на всеки друг самолет, освен че има трибоелектрически наногенератори в крилата. Те преобразуват механичната енергия в електрическа. Михал ги сравнява със слънчеви панели – за разлика от тях обаче, трибоелектрическите генератори получават енергия не от Слънцето, а от движението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща