Плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ и ледоразбивачът „Арктика“ - сред най-значимите събития в атомната индустрия на Русия

Енергетика / Технологии
3E news
822
article picture alt description

Руското корпоративно издание „Страна Росатом“ определи най-впечатляващите събития в атомната индустрия на страната за изминалата 2020 г.

Сред тях са:  Най-новия атомен ледоразбивач „Арктика“: Приемането му в експлоатация се състоя в края на октомври. Той е главният плавателен съд от проект 22220. Следващите ледоразбивачи, което ще плават в акваторията на Северния морски път са „Сибир“ (планиран срок на предаване - 2021 г.), „Урал“ (2022 г.), „Якутия“ (2024 г.) и „Чукотка“ (2026 г.)

ПАТЕЦ „Академик Ломоносов“: На 22 май в град Певек, Чукотка бе въведена в промишлена експлоатация първата в света плаваща атомна топлоелектроцентрала. Тя е първата в света работеща АЕЦ с малка мощност.

Като главни събития за годината, списанието определя започването на работата на Втори енергоблок на Ленинградската АЕЦ-2 с реактор ВВЕР-1200. На 12 ноември той бе включен към системата на топлоснабдяване на град Соснови бор. На 3 ноември миналата година в единната енергийна система на Беларус бе включен енергоблок No 1 на първата АЕЦ в страната. Това е първият блок от поколение три плюс, който е изграден по руски технологии извън пределите на Русия.

За човек на годината изданието определя доброволците – стотици сътрудници на атомните предприятия станаха доброволци, 200 топмениджъри дариха месечните си заплати за кампанията „НиеСмеЗаедно“, а хиляди помогнаха на своите колеги, принудени да останат в изолация заради коронавируса.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща