Онлайн хакатон събира младежи и техните идеи за бъдещето на мобилността

17 отбора ще се впуснат в надпреварата от младежката програма за иновации Panda Labs на WWF България

Икономика / Технологии
3E news
488
article picture alt description


От 4 до 6 юни 2021 г. ще се проведе третият онлайн хакатон от младежката програма за иновации Panda Labs, който се организира от WWF България. Темата ще бъде „Бъдещето на мобилността“ и в него десетки младежи от всички краища на страната ще се опитат да променят начина, по който се придвижваме в следващите години, в посока екологичност, ефективност и здравословен начин на живот. Също както и в предишните два хакатона, в това нелеко начинание те ще бъдат подпомагани от представители на науката, бизнеса и НПО сектора, които ще ги запознаят с най-наболелите проблеми и най-успешните примери в сферата на мобилността.

Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в световен мащаб в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор. В България тя се провежда благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България – като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“. Инициативата се подкрепя и от компанията за споделени електромобили Spark България.

Основните герои в програмата са любознателни ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години с афинитет към науката, технологиите, иновациите или предприемачеството. Те ще работят в малки отбори, следвайки методологията „дизайн мислене“, която насърчава генерирането на нестандартни и алтернативни решения. Специално подбраните казуси, с които участниците ще трябва да се справят, са базирани на реални проблеми в сектора на мобилността и изискват спешни и иновативни бизнес отговори. В това приключение участниците ще бъдат насочвани от доброволци-фасилитатори, както и от изявени професионалисти, като например:

Kaufland България ще представят на участниците темата за енергийната ефективност и зелената логистика на компанията. За бъдещето на градската мобилност младежите в програмата ще научат повече от представители на проект „Зелена София” и сдружение „Велоеволюция”. Spark България и AMPECO ще споделят своя собствен опит за Start-up сферата на мобилността в страната.

В края на хакатона опитно жури ще отличи най-интересните идеи. Отборите-победители ще получат възможността да се включат в мастърклас на живо в София (12-18 юли), където да доразвият идеята си за продукт или услуга с бизнес план и подкрепа от ментори. В рамките на една незабравима седмица участниците ще учат и работят в най-съвременни лабораторни условия, наставлявани от експерти от различни сфери на науката, както и от представители на доказано успешни стартиращи компании.

И както всяко състезание и това ще завърши с шампион! Основните критерии за определяне на големия победител ще бъдат: екипната работа, оригиналността на идеята и не на последно място – приложимостта ѝ в реални условия. Най-впечатляващата идея ще получи шанса да се превърне в успешен стартъп и ще бъде подкрепена с първоначално финансиране в размер на 10 000 лв. за създаване на прототип.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща