Обемът на пазара за ядрена медицина в Русия през 2021 г. ще надхвърли 20 млрд.рубли

Енергетика / Технологии
3E news
534
article picture alt description

Два пъти ще се увеличи ръстът на руския пазар за ядрена медицина в близките две-три години, прогнозира Rusatom Healthcare. От компанията на „Росатом“ смятат, че до края на 2021 г. обемът му ще надхвърли 20 милиарда рубли. Средно сега той нараства със 7% годишно, но се очаква увеличение с 15% на година благодарение на по-широкото използване на технологиите и нарастване на стойността на услугите.

По прогнози на аналитиците от Националния изследователски ядрен университет МИФИ, световният обем на пазара за ядрена медицина днес е 24 милиарда долара, а към 2030 г. ще достигне до 43 милиарда долара. В него традиционно могат да се отделят два сегмента. Пазар за радионуклидна диагностика, която средно годишно се увеличава със 7% и радионуклидна терапия – нараства с 28%.

Лидери в ядрената медицина са САЩ. Сред значимите доставчици са Япония, Германия, Швейцария, Италия, Белгия, Испания, Франция и Турция.

Русия сега заема около 5% от световния пазар за ядрена медицина като играе значителна роля в доставките на някои видове изотопи. Страната се стреми до 2030 г. да заеме една десета от световния пазар.

В момента руско високотехнологично оборудване за ядрена медицина купуват Узбекистан, Тайланд, Беларус, Казахстан, като се водят преговори за износ на оборудване за Турция.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща