Норвегия дава ход на програмата Longship с три проекта за улавяне и съхранение на въглерод (CCS)

Енергетика / Технологии
3E news
767
article picture alt description

Longship. Така се казва програмата на правителството на Норвегия, насочена към проекти за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), представена през тази седмица. Тя се приема като важна част от общите действия на правителството по отношение на плановете за развитието на промишлеността и борбата с измененията на климата. По думите на премиера Erna Solberg програмата ще доведе до намаляване на емисиите и ще подпомага развитието на нови технологии, а също и на нови работни места.

Към настоящия момент в рамките на Longship се разглеждат три проекта за CCS.
Правителството предлага като начало осъществяването на проекта за улавяне на въглерод на циментовия завод Norcem в Brevik.

Освен това Норвегия смята частично да финансира системата CCS на обектите по изгаряне на отпадъци на Fortum Oslo Varme в Осло при условие, че собствениците вложат също достатъчно средства, а също така и ако бъде получено финансиране от ЕС или от други източници.

Longship предполага също така и финансиране на проекта за транспортиране и съхранение Northern Lights заедно с предприятията на нефтогазовите гиганти Equinor, Shell  и Total. Longship предвижда строителство на нова инфраструктура и ние подготвяме почвата за включването и на други проекти за улавяне на въглерод в хранилища за СО2 в Норвегия, отбелязват от правителството.

Според международната група от експерти по изменението на климата към ООН, CCS ще са необходими за намаляване на глобалните емисии от парникови газове в съответствие с целевите климатични показатели. За да може обаче CCS да стане ефективен инструмент за климатична политика е необходимо да се създадат нови обекти в Европа и в целия свят. Това ще е от полза за натрупването на необходимия опит и за намаляване на разходите.

Норвегия се ангажира да намали емисиите с 50 – 55 процента през 2030 година. За да може светът да постигне целите, поети в Парижкото споразумение за климата ние се нуждаем от по-широко внедряване на улавянето и съхранението на въглерод, се казва в изявлението. Не всички емисии може да се намалят чрез използването на възобновяеми енергийни източници. В някои промишлени процеси, такива като производството на цимент, CCS е единствената технология, която позволява намаляване на емисиите, казва министърът на климата и околната среда Sveinung Rotevatn.

Норвегия може да даде своя принос за глобалното развитие на технологиите за CCS. В разстояние на десетилетия разработката и експлоатацията на проекти за съхранение на СО2 на находищата Sleipner  и  Snøhvit  демонстрираха е безопасното съхранение на въглерод на норвежкия континентален шелф.

„Ефективната политика за климата трябва да е позитивната промишлена политика“, подчертават още от правителството. Чрез Longship ще бъде засилена норвежката промишленост, предприятията ще отговарят на климатичните изисквания на бъдещето. Проектът и с важен принос в „зеления“ ръст, осигурява и създава нови работни мета в сектора.

В същото време, за да може Longship да даде желания ефект, е необходимо амбициозно развитие на климатичната политика в Европа. Рисковете на първо място са свързани с икономиката на проекта. Технологичната страна, сигурността и целостта на решението за съхранение на СО2 не носи рискове, се отбелязва в изявлението.

Общите инвестиции в Longship се оценяват на 17,1 млрд. норвежки крони. Това се отнася и за трите проекта. Експлоатационните разходи за 10 години се оценяват на още 8 млрд. норвежки крони или общата стойност излиза 25,1 млрд. норвежки крони (приблизително 2,8 млрд. щатски долара). Държавната част от тези разходи се оценява на 16,8 млрд. норвежки крони.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща