Нововоронежката АЕЦ организира технически тур с участието на представители от 12 страни

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
494
article picture alt description

В Нововоронежката АЕЦ тази семица бе организирана обиколка с представители на „Техническата академия на Росатом“. Основна цел на визитата беше разширяване на международното сътрудничество в сферата на ядреното образование.

 

За да се запознаят с модерните технологии на Нововоронежката АЕЦ, в тура участваха учители и студенти от технически университети, учени, държавни служители и експерти в областта на ядрената енергетика от 12 страни, сред които Финландия, Италия, Швеция, Румъния, Индия, Словакия. В образователната обиколка участие взеха и специалисти от държави, за които развитието на ядрената енергетика е все още в началото като Турция, Узбекистан, Египет, Нигерия, Боливия и Индонезия.

 

За Новоронежката АЕЦ сме чували много. Възможността да я посетим, да видим със собствените си очи резултата от едно грандиозно строителство и да получим изчерпателни отговори на всички наши въпроси е уникален шанс, който нямаше как да пропуснем. Иновативните енергийни енергоблокове на Нововоронежката АЕЦ за нас са референтни. Вярваме, че в близките 8-9 години подобна централа ще има и в Узбекистан“, сподели Отабек Аманов от Агенцията за развитие на ядрената енергия към Министерството на енергетиката на Узбекистан.

 

По време на визитата делегацията посети наблюдателната площадка на иновативните реактори от поколение „3 плюс”, машинната и контролната зала на Шести енергоблок с реактор ВВЕР-1200, бризгалните басейни и охладителните кули. Турът включваше и посещение на новия учебен център, където делегатите проследиха процеса на обучение на персонала в атомната електроцентрала.

 

Техническата академия на Росатом” е автономна организация с нестопанска цел, специализирана в допълнително професионално обучение, преквалификация на мениджъри и специалисти в ядрената енергетика и промишлеността, и сертифициране на персонала. Организацията е образователен, научен и методологичен център на „Росатом“ в области като безопасно използване на атомната енергия, ядрено регулиране, държавна сигурност и подпомага дейността на антитерористичния център за защита на ядрените съоръжения и материали на руската корпорация „Росатом“.

 

Новоронежката АЕЦ организира подобни технически турове редовно, като целта им е да популяризират ядрената енергетика като част от енергийния микс на бъдещето.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща