Ново проучване сравнява потенциала на различните варианти на декарбонизация в автомобилния транспорт

Устойчивите горива могат да играят важна роля за намаляване на транспортните емисии, дори когато електрическите превозни средства стават по-евтини, сочи проучване на VTT и University of Cambridge Judge Business School.

Икономика / България
Галина Александрова
538
article picture alt description

Електрическите превозни средства да стават по-евтини, но устойчивите горива също могат да играят важна роля за намаляване на парниковите емисии в транспорта, за да бъдат постигнати целите на адаптацията към климатичните промени. Това сочи сочи ново проучване на VTT и University of Cambridge Judge Business School, публикувано на 9 септември в Joule, водещо списание, фокусирано върху устойчивата енергия, съобщава Cell Press.

Според проучването устойчивите горива имат голям потенциал да помогнат за декарбонизирането на автомобилния транспорт в близко бъдеще, особено за използване от превозни средства при дълги разстояния.

Изследването всъщност казва, че макар и политиците да са с ентусиазъм от потенциала на електрическите превозни средства да намалят пътните емисии, ние не трябва да изпускаме от поглед ограниченията на такива превозни средства за превоз на дълги разстояния и съответната необходимост от разработване на устойчиви горива.

Изследването и неговите заключения се основават на първото сравнение на краткосрочните разходи за различни варианти за декарбонизация на автомобилния транспорт, включително акумулаторни електрически превозни средства (BEVs) и синтетични горива (CNSFs), които могат да бъдат разделени на горива, произведени от биомаса чрез газификация, и електро горива, произведени от CO2 и вода, използващи електричество.

Въпреки че вече са конкурентоспособни на къси разстояния, BEVs с по-голям обсег вероятно ще останат по-скъпи от CNSF, дори ако се постигнат ниски разходи за батерията.

Изследването показва, че е необходимо да се разработи и тества „портфолио“ от различни варианти на CNSF, за да се идентифицират най-обещаващите бъдещи технологии за намаляване на транспортните емисии. Понастоящем няма комерсиални проекти на CNSF.

От вариантите за гориво, разгледани в новото проучване, синтетичните биогорива, произведени от дървесна биомаса, бяха идентифицирани като по-конкурентни от електро горивата в момента.

„Преобразуването на CO2 от замърсител в гориво е привлекателно за мнозина“, казва водещият автор на изследването д-р Илка Ханна от VTT. „Въпреки това, електро горивата ще останат скъпи в близко бъдеще и са трудни за мащабиране в дългосрочен план. Въпреки че в някои региони вятърът и слънчевата енергия вече са достигнали паритета на разходите с изкопаемата енергия в електроенергията, те все още далеч не достигат паритета на разходите със суров нефт в транспорта. "

„Изследванията показват, че трябва да продължим всички варианти за декарбонизация на транспорта далеч по-агресивно“, казва съавторът на изследването д-р Дейвид М. Рейнер от Кеймбридж, старши преподавател по технологична политика в Business School.

„Тези усилия трябва да са неутрални по отношение на технологията, независимо дали пробивите се случват с дървени стърготини, оползотворяване на CO2 или електрически превозни средства, стига да отговарят на основните стандарти за устойчивост. На този етап важното е да имаме широко портфолио, в което да се съсредоточим върху ученето чрез работа и икономиите от мащаба “, продължава той.

Изследването, озаглавено „Близкосрочен потенциал на биогоривата, електрическите горива и акумулаторните електрически превозни средства при декарбонизиращ автомобилен транспорт“ е в съавторство с д-р Илка Ханула от VTT и д-р Дейвид М. Рейнер, старши преподавател по технологична политика в Cambridge Judge Business School и Помощник-директор на изследователската група по енергийна политика в университета в Кеймбридж.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща