Нова огромна сторидж система строи Tesla в Калифорния

Енергетика / Технологии
3E news
2600
article picture alt description

Tesla започва изграждането на гигантска система за акумулиране на енергия. Инсталацията с мощност 1200 мегаватчаса ще стане най-голямата система за съхранение на енергия в света. Съоръжението ще бъде изградено в Калифорния, близо до град Монтерей и ще бъде 10 пъти по-мощно от другия подобен проект на Tesla – Hornsdale в Южна Австралия. Системата ще се построи на мястото на стара газова електроцентрала и ще даде възможност за акумулиране енергията на слънцето и вятъра, информира kaldata, цитирайки cleantechnica.

Tesla получи необходимото окончателно разрешително за подмяната на оборудването на електроцентралата Moss Landing в Калифорния. Проектът бе единодушно одобрен от Комисията по планиране инфраструктурата на окръг Монтерей. Централата Moss Landing, която преди време обслужваше огромна територия, сега постепенно спира работа и към днешен ден работи едва с 10% от проектната си мощност. Но съвсем скоро на нейна територия ще бъдат инсталирани 449 акумулаторни модула тип Megapack с обща мощност 1200 мегаватчаса.

Засега най-голямата подобна система за акумулиране на електрическа енергия е проектът Tesla Hornsdale с мощност 129 мегаватчаса. Когато бе построена, тази система бе три пъти по мощна от съществуващите конкуренти. Но новата акумулаторна система е 10 пъти по-мощна.
Новата акумулаторна централа ще се използва за акумулиране енергията от слънчевите и вятърните електроцентрали, както и за изглаждане на напрежението в пиковите моменти на консумация.

Партньор на Tesla в този проект е компанията Pacific Gas and Electric, която възнамерява да финансира още три подобни системи за акумулиране на електрическа енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща