Нова възможност за „Хуавей“: Може да инсталира на смартфоните си руска операционна система

Икономика / Технологии
Галина Александрова
545
article picture alt description

 

Нова възможност за "Хуавей“ – има възможност на китайските смартфони да бъде инсталирана руската операционна система „Аврора“ на мястото на „Андроид“. За това съобщава интернет изданието The Bell, като се позовава на свои източници, предаде БНР.

Идеята е била обсъдена по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург от руския министър на цифровото развитие Константин Носков и изпълнителния директор на „Хуавей“ Го Пин.

За тази възможност е станало дума и на срещата миналата седмица в Кремъл между президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин. Тогава в присъствието на двамата лидери беше подписано споразумение между руския оператор МТС и „Хуавей“ за внедряването на 5G-мрежи в Русия.

При откриването на икономическия форум в Петербург министърът на финансите Антон Силуанов обеща допълнителни стимули за компаниите, пострадали от използването на санкции като инструмент на конкуренцията. Той посочи като пример „Хуавей“.

Президентът Тръмп обяви миналия месец китайската компания за заплаха за националната сигурност на Съединените щати, а американският технологичен гигант „Гугъл“ заплаши, че ще я лиши от правото да използва операционната система „Андроид“.

The Bell твърди, че се обсъжда не само евентуалното инсталиране на руската операционна система „Аврора“ на китайските смартфони, но и локализиране на част от производството им в Русия.

„Аврора“ е създадена на базата на операционната систем Sailfish – разработка на финландската компания „Йола“. През 2014 г. съсобственик на „Йола“ стана руският милиардер Григорий Берьозкин. През 2018-а той подписа с Министерството на комуникациите договор за създаването на национална мобилна операционна система. Проектът е на стойност 160 милиарда рубли или над два и половина милиарда долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща