Нов випуск турски студенти получиха дипломи в областта на атомната енергетика от руси университети

Енергетика / Технологии
3E news
693
article picture alt description

Четвърти випуск студенти от Турция, които се обучават в Националния изследователски ядрен университет (МИФИ) в Русия, получи дипломите си за висше образование в областта на атомната енергетика.

Церемонията се проведе онлайн и в нея се включиха висши ръководители от Турция и Русия, представители на „Росатом“,на проектната компания „Аккую Нуклеар“ и студенти от Турция, Виетнам и Бангладеш.

Програмата за обучение на персонала за новоизграждащата се АЕЦ „Аккую“в Турция се изпълнява след междуправителствено споразумение от 2011 г., като разходите за обучение се поемат от Русия. Студентите учат в Националния изследователски ядрен университет (МИФИ) в Москва и Санкт Петербургския държавен политехнически университет, като първият випуск започна обучението си през 2011 г. по специалност „Ядрени инсталации - проектиране, експлоатация и инженеринг“.

През 2018 и 2019 г. общо 88 студенти завършиха и започнаха работа в проектната компания „Аккую Нуклеар“.Още 55 млади кадри от страната се присъединиха към тях през 2020 г. и така общата бройка на специалистите, които се включиха в изграждането на АЕЦ „Аккую“,достигна 143. 107 турски студенти в момента продължават обучението си в Русия, като се планират още млади кадри по специалностите „Топлоенергетика и топлотехника“ и „Енергетика и електротехника“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща