Най-новият руски проект за АЕЦ с ВВЕР-ТОИ съответства на европейските изисквания

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
1116
article picture alt description

Организацията на европейските производители на електроенергия обяви, че най-новият руски проект за АЕЦ с ВВЕР-ТОИ съответства на изискванията EUR - European Utility Requirement. Церемонията по връчване на сертификата се проведе в Санкт Петербург. Генерален проектант на разработката е „Атоменергопроект“, а собственик – „Концерн Росенергоатом“.

ВВЕР-ТОИ е създаден от руските специалисти на основата на техническите решения за АЕЦ с ВВЕР-1200. В сравнение с други енергоблокове, проектът предполага съществено намаляване на стойността на изграждане, сроковете и експлоатационните разходи. Днес по проекта за ВВЕР-ТОИ се изграждат пилотните Първи и Втори енергоблок на Курската АЕЦ-2.

„Мога с пълно основание да заявя, че проектът ВВЕР-ТОИ премина през най- задълбочената експертиза и напълно отговаря на изискванията на EUR“, подчерта на церемонията почетният президент на EUR Гийом Жакар, цитиран от ase-ec.ru.

Анализът на документацията предвиждаше проучване на отговорите на 4332 въпроса, свързани с изискванията за безопасност на EUR, като тематиката обхваща целия комплекс на АЕЦ.

Организацията на европейските производители на електроенергия е създадена през 1992 г. Изискванията на институцията, разработени в документа European Utility Requirement, се отнасят за АЕЦ с леководни реактори от трето поколение.

Сдружението обединява около 15 експлоатиращи организации, които представляват големите европейски производители на електроенергия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща