Най-влиятелните учени в областта на климата показва Ройтерс

„Горещият списък“ не претендира да бъде класация на „най-добрите“ учени или най-важните изследвания. Това е мярка за въздействие както върху научната професия, така и върху широката общественост.

Климат / Технологии
3E news
999
article picture alt description

Keywan Riahi от Австрия и Anthony A Leiserowitz от САЩ оглавяват нова класация на най-добрите учени по климата, оформящи дебата за климатичните промени, който Ройтерс публикува днес „Горещият списък“ идентифицира и класира учените от климата според влиянието им, изследвайки не само техните изследвания, но и как тяхната работа влияе върху други учени и обществеността, активисти и политически лидери.

В началото на 2021 г. се възобновява надеждата за действие за справяне с причините за изменението на климата. След четиригодишно американско отстъпление новият президент на САЩ Джо Байдън обещава да се ангажира отново по този екзистенциален въпрос. Много от най-големите потребители и производители на горива в света, включително Китай, повечето европейски страни и дори Саудитска Арабия, се ангажираха да намалят значително въглеродния диоксид през следващите 30 години. Ако почти 200 националности в света действат активно, работата на тези учени ще обуслови решенията и изборите.

От 1000 учени и изследователи в списъка Ройтерс профилира шестима, четирима мъже и две жени, чиито истории улавят погледа на климатичните науки днес. Това обаче не са само истории за науката, а за хората, стоящи зад науката. И за да разкажат своите истории, журналистите от Ройтерс ги посетиха по време на работа и на места, отдалечени до Тувал, Саудитска Арабия и Мелбърн, Австралия, Ню Йорк и Норуич Англия, Монако и Пало Алто, Калифорния.

За да идентифицира най-влиятелните учени в света, Ройтерс използва данни, предоставени чрез Dimensions, порталът за академични изследвания на британската технологична компания Digital Science. Ние оценихме влиянието им въз основа на три показателя: колко статии е публикувал всеки учен по климата, колко често тези статии са цитирани спрямо други в същата област и колко често тези документи са цитирани в непрофесионалната преса, социалните медии и други публични форуми. „Горещият списък“ не претендира да бъде класация на „най-добрите“ учени или най-важните изследвания. Това е мярка за въздействие както върху научната професия, така и върху широката общественост.

Морис Тамман, водещият репортер на проекта, каза: „Жените и мъжете от„ Горещия списък “по свой начин допринасят за масов изследователски проект, който може да определи съдбата на околната среда на нашата планета . Заедно техният живот и кариера обхващат обхвата на проблема, с който се сблъскваме. Справянето с промените в климата, причинени от човека, не е свързано само с науката. Това е политическо. Това е религиозно. Това е антропологично. Това е лично. "

Първите 10 изследователи в списъка на Ройтерс са:

Keywan Riahi, International Institute for Applied Systems Analysis (Austria)

Anthony A Leiserowitz, Yale University (U.S.)

Pierre Friedlingstein, University of Exeter (UK)

Detlef Peter Van Vuuren, Utrecht University (Netherlands)

James E Hansen, Columbia University (U.S.)

Petr Havlik, International Institute for Applied Systems Analysis (Austria)

Edward Wile Maibach, George Mason University (U.S.)

Josep G Canadell, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (Australia)

Sonia Isabelle Seneviratne, ETH Zurich (Switzerland)

Mario Herroro, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (Australia)

Повече за „Горещия списък“ от учени може да видите ТУК.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща