Надеждна свързаност: европейското ценностно предложение

Икономика / Технологии
3E news
758
article picture alt description

By Kaja Kallas and Charles Michel , EUobserver

Brussels/Tallinn, 14. Sep

На човечеството беше необходима глобална пандемия, за да види колко силно сме взаимосвързани - като хора (социални връзки), като икономики (вериги на стойността) и в нашия дигитален живот. И точно тази обширна цифрова взаимосвързаност, особено чрез данни, илюстрира изключителната дигитална трансформация в живота ни.

Днес светът се определя от начина, по който хората, държавите и икономиките са свързани помежду си, независимо дали чрез инфраструктура или чрез лични връзки. Свързаността се превърна в основен външнополитически инструмент в днешните международни отношения-от транспорта, търговията и екологичните технологии до стандартите и контактите между хората. Тази взаимозависимост разкрива и геополитическото измерение на свързаността. Все по -ясно е, че тези, които инвестират, притежават, управляват или определят стандартите за свързаност, оформят днешния свят и особено утрешния. Това са регионални или глобални участници, които поемат по този път, за да развият своите интереси и да повлияят на света според тяхната визия и ценности.

Европейският съюз е икономическа мощ. Искаме да играем роля, съизмерима с това икономическо влияние - да защитаваме нашите интереси и тези на нашите граждани и да оформяме по -добър, справедлив, по -безопасен и по -устойчив свят за всички. Нашият Европейски съюз е мирен проект, изграден върху свобода и доверие, за свързване на държави и народи, които споделят ценностите на правата и достойнството на човека, върховенството на закона, справедливостта и приобщаването. Това обхваща пазарите на въглища и стомана, свободното движение на данни, създаването на еврорегиони и енергийни мрежи и развитието на комуникационни мрежи.

Нашите мрежи и приложения винаги ще бъдат разнообразни и винаги ще позволяват свобода, защото отразяват нашата демократична комуникационна архитектура. Следователно те също се свързват добре с други подобни демократични системи. Може би най -вдъхновяващият пример за свързването на хората в ЕС е програмата „Еразъм“. Това е най-успешният проект за връзка между хората и един от най-ценните и емблематични примери за европейска интеграция.

Разбира се, има още много ежедневни примери за трансгранични рамки за доверие, например сертификатите за ваксинация Covid, „роуминг като у дома“ и нашата рамка от услуги за доверие и цифрови подписи (eIDAS), свързващи хора и бизнес. Доверието е средство за активиране - където има доверие, мрежите ще съществуват и ще бъдат готови за свързване.

Всички тези постижения са изградили Европейския съюз. Те са сумата от нашите инвестиции - инвестиции в общи проекти и в общи правила и стандарти, които позволяват на нашите икономики да процъфтяват и които защитават правата на нашите потребители и граждани. И ЕС отдавна възпроизвежда този модел на инвестиране извън нашите граници. Днес това е под формата на амбициозни партньорства за свързаност със страните от Югоизточна Азия, Япония и наскоро Индия.

Други участници са представили сложни и добре публикувани предложения за свързаност. Но тези оферти произхождат от автократични режими, отразяващи кои са те. Те по -скоро задълбочават, отколкото намаляват нездравословните зависимости. Тези зависимости ще направят изграждането на отворени общества много по -трудно.

Европейският съюз има огромно влияние на международната сцена - в търговията, икономическото сътрудничество, помощта за развитие и хуманитарните действия. И имаме бюджети, които да съвпадат. Вече започнахме редица партньорства за свързаност. Но трябва да подобрим играта си. Това означава напредване на цялостна, добре дефинирана и добре продавана оферта, която отговаря на нашите стандарти и ценности. С други думи, трябва да брандираме и прилагаме глобално предложение, което зачита основните права. Тези стандарти трябва да бъдат закотвени в доверие. Гражданите, компаниите, публичните и частните играчи и, разбира се, нашите партньори трябва да имат доверие в надеждна оферта, подкрепена от два стълба, които не подлежат на договаряне: прозрачност и отчетност.

Гражданите, а не Биг Брадър Прозрачността трябва да бъде пътеводната светлина на нашето предложение за свързаност. В дигиталната сфера гражданите трябва да знаят как, къде и от кого се използват техните лични данни. Те трябва да знаят как алгоритмите, със или без използването на изкуствен интелект, определят какво виждат в социалните си мрежи или влияят върху личния им избор. Гражданите трябва да контролират, а не Биг Брадър.

Прозрачността трябва да се прилага и по отношение на финансите и данъчното облагане. Равните условия при данъчното облагане на мултинационалните компании станаха от решаващо значение за общественото мнение. Но също така е от решаващо значение за малките и средни предприятия, което им позволява да участват в големи инфраструктурни проекти заедно с гигантите. По същия начин поставянето на цена на въглерода в международната търговия ще стимулира по -голяма прозрачност и справедливост в борбата с изменението на климата.

Отчетността също е ключът към изграждането на доверие. Данъкоплатците искат да знаят, че държавният бюджет се изразходва или инвестира разумно, финансирайки проекти, които отговарят на реалните нужди и зачитат здравето на хората, техните права и околната среда. Всички партньори, с които влизаме в големи начинания, трябва да са уверени в тяхната надеждност и предвидимост. Доверието е в основата на нашите европейски ценности. Бихме могли да направим Trusted Connectivity най -атрактивното предложение за сътрудничество за всички наши партньори.

Разработването на европейска надеждна свързаност включва следните стъпки:

Трябва да дадем максимален тласък на съществуващите ни партньорства за свързаност, като същевременно изградим нови съюзи със съмишленици, като САЩ, Канада, Япония, Австралия и Индия.

Трябва да засилим сътрудничеството си със съмишленици в международни форуми като Г-7 и ОИСР. Trusted Connectivity трябва да вгради устойчивост, както и да премине двойните преходи в своите стандарти.

Трябва да рационализираме финансовите възможности на ЕС, налични за тези проекти, и да продължим да привеждаме действията на ниво ЕС в съответствие с действията на държавите -членки. Това ще гарантира ефективен и цялостен подход на Team Europe и ще увеличи максимално ефективността. Безвъзмездната помощ може да привлече финансиране от международни финансови институции и частния сектор, за да осигури ефективни, устойчиви и финансово жизнеспособни проекти.

Идентифицирането на основните проекти в рамките на нашите партньорства със съмишленици ще бъде ключово. Климатът, цифровата и киберсигурността трябва да заемат високо място в списъка с приоритети. В областта на инфраструктурата трябва да дадем приоритет на проучванията за осъществимост на стратегическите комуникационни коридори, за да идентифицираме проекти, които са едновременно печеливши и полезни в надрегионален мащаб. Нашето предложение за стойност също трябва да включва технологични стекове, които са отворени за нашите партньори в развитите и развиващите се страни, за да се намали цифровото разделение между свързаните и недостатъчно свързаните.

За да успеем, ние трябва-със съмишленици и, където е целесъобразно, в рамките на съответните международни организации - да установим общи стандарти и да улесним оперативната съвместимост, общите инвестиции и механизмите за подпомагане. Опитът и лидерството на Европейския съюз при определяне и разпространение на стандарти ще бъдат безценен принос за този процес.

Трябва внимателно да брандираме и популяризираме офертата на ЕС за надеждна свързаност. Трябва да разработим индивидуални предложения за нашите стратегически партньори: Западните Балкани, Южния Кавказ, Централна Азия, Южна Америка и Африка.

Стартирането на Африканската континентална зона за свободна търговия предлага историческа възможност за съвместно разработване на големи проекти за свързаност. За да се гарантират основните права и свободи, в които вярваме, е наложително световните демокрации да се обединят и да действат спешно, за да отговорят на глобалното търсене на физическа или виртуална инфраструктура, по -специално чрез предоставяне на алтернатива на глобалните участници с интереси и ценности, които противоречат на нашата етика.

Trusted Connectivity предоставя рамката за консолидиране на програмите за свързаност на демократичните страни. ЕС, заедно със своите съмишленици партньори, е в идеална позиция да ръководи този заряд, като по този начин ни дава възможност да се ориентираме в цифровите и зелените трансформации към бъдеще, което е по-свободно, по-безопасно, по-проспериращо и по-устойчиво.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща