Над 40 атомни асоциации поискаха удвояване на инвестициите за ядрени изследвания

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
378
article picture alt description

Повече от 40 атомни асоциации, представляващи над 80 000 учени, призоваха правителствата по света да удвоят през следващите пет години публичните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, свързана с атомната енергия. Те поискаха това да бъде разгледано на предстоящата десета Министерска конференция за чиста енергия (CEM 10), която започва във Ванкувър в края на месеца. Учените са категорични, че трябва да се обърне специално внимание върху иновативните приложения на съвременните атомни технологии, които могат да направят възможно използването на чиста енергия в бъдеще.

 

Призивът бе подкрепен и от Европейското атомно общество (ENS). От институцията, базирана в Брюксел, посочиха, че увеличението на инвестициите може да помогне за развитието на потенциала на ядрената енергия в националните портфейли и приноса ѝ за постигане на глобалните цели за декарбонизация.

От ENS посочиха още, че нивото на подкрепа от страна на публичния сектор за ядрената научноизследователска и развойна дейност, остава непроменено от 2000 г. насам на ниво около 4 млрд. долара годишно, уточнява в информацията си euronuclear.org . Председателят на организацията Ерик Пруст заяви, че е необходимо значително увеличаване на финансирането от ЕС за бъдещи научноизследователски програми на Евратом, тъй като настоящият бюджет от 50 милиона евро годишно е недостатъчен.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща