Над 100 деца взеха участие в шахматният турнир за купата на „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Енергетика / Технологии
Галина Александрова
344
article picture alt description

На 15 юни в Раднево се проведе Четвъртият шахматен турнир за купата на „КонтурГлобал Марица Изток 3“. В него взеха участие 106 деца и юноши от 5 до 16 годишна възраст, представящи 26 клуба от България и Македония. Турнирът се организира от шахматен клуб „Марица Изток“, Раднево, а генерален спонсор на събитието е „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

В състезанието взеха участие шахматисти от цялата страна - София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, В. Търново, Казанлък, Асеновград, Харманли, Ивайловград, Сливен, Свиленград, Ямбол, Димитровград, Хасково, Нова Загора, Гълъбово, Айтос, Раднево, както и участник от съседна Македония. Младите шахматни надежди се впуснаха в оспорвана надпревара, разпределени в 5 възрастови категории за момчета и момичета. Специална категория бе обособена и за най-малките участници - малчуганите от възраст „детска градина“.

Наградният фонд за призьорите – купи, медали, предметни награди и грамоти, бе изцяло осигурен от „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Шампионите в отделните категории получиха като награда велосипеди, техните подгласници, заели второ и трето място – шахматни часовници, а призьорите в специалните категории – безжични блутут колонки. Най-малките участници - децата от категория „детска градина“, получиха като награди енциклопедии за енергията. Компанията осигури и допълнителни 20 шахматни часовника и шахматни комплекта за клуба в Раднево за обезпечаване материалната база на турнира, както и подпомагане на тренировъчния процес.

„За нас е удоволствие, че имаме възможността да осигурим атрактивни награди, чрез които да стимулираме дори и най-малките да се занимават с високоинтелектуална игра, каквато е шахмата. По този начин те едновременно развиват своите способности и правят това, което им носи удоволствие.“ сподели Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Шахматен клуб „Марица Изток“ гр. Раднево е един от водещите клубове в страната с 57 годишна история. Клубът има много силна детско-юношеска школа, в която към момента тренират над 30 деца. Само през 2018 г. младите състезатели на радневската школа са завоювали 76 медала от републикански първенства, купата на България, както и от различни международни, национални и регионални турнири. Една от големите надежди на клуба, Божидар Тилев, е двукратен носител на Купата на България, както и на два златни и два сребърни медала от Републиканските първенства през 2018 г. Тилев е носител и на титлата „Спортист на годината“ на Община Раднево.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща