Москва каза условията си за завод на Tesla в Русия

Такава инвестиция ще се отрази положително и на развитието на зарядна инфраструктура, смята експерт

Икономика / Технологии
3E news
1155
article picture alt description

Готови сме за сътрудничество с Tesla и Илън Мъск за производство на електромобили при условие, че в Руската федерация ще се локализират и развиват технологии, а също и ще се създава добавена стойност. Това заяви в интервю за „Аргументи и факти“ руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, предаде ТАСС. „Трябва да се знае, че основната задача на държавата е да създава добавена стойност, която да остава в страната, да се развиват технологии, с които ние не разполагаме или за които имаме интерес да разширим допълнително. Затова, ако г-н Мъск желае да си сътрудничи с нас в плана за технологичен обмен и създаване на добавена стойност – защо пък не? Ние сме готови за такова сътрудничество“, каза Мантуров.

Според думите му Русия разполага със свои технологии за производство на електромобили, но засега те са прекалено скъпи. „Ако Илън Мъск или други производители, включително наши, решат да пристъпят към по-мащабни проекти в областта на леките автомобили, то нашата задача ще бъде да създадем и развием зарядна инфраструктура“, каза Мантуров, подчертавайки, че в това отношение на първо място ще бъде нужна и подкрепата на руското енергийно министерство. Той допълва и че за развитието на електромобилността в Русия ще трябва да се поработи и върху стимулиращи регулаторни механизми – например да се обсъди и реши въпросът с данъците.

В същото време и хора извън политиката в Русия оценяват високо възможността компанията на Мъск да разкрие свой завод в страната. „Започването на производство на Tesla в Русия ще окаже положително влияние за развитието на зарядна инфраструктура за електромобили“, заяви пред ТАСС експертът от Центъра по енергетика на Московската школа по мениджмънт „Соколово“ Екатерина Грушевенко.

Паралелно с това обаче предупреждава, че откриването на завод и старта на производство би имало ограничено влияние върху търсенето на електромобили в Русия. „Даже в Москва на най-голяма популярност се радват коли, чиято цена е 13-15 хил. долара. А в същото време най-евтината Tesla в САЩ се продава срещу 35 хил. долара“, казва Грушевенко.

Според думите й държавата може да окаже подкрепа на Tesla като намали митата за внос на части и детайли за електромобили, а също и като оказва съдействие за изграждането на зарядни станции.

Към момента в Русия един от водещите оператори на зарядна инфраструктура за електромобили е компанията „Россети“, която оперира и енергийната мрежа на страната и е сред най-големите компании от този бранш в света. Започва да развива този бизнес през 2013 г. и към момента мрежата й разполага с 263 зарядни станции. Планира се към 2025 г. броят им да се увеличи до 1 341, покривайки 30 от най-големите градове и 30 от основните магистрали, за да бъде възможно пътуването с електрическа кола от Мурманск до Сочи и от Красноярск до Калининград.

„Россети“ си партнира за развитието на пазара на електрически транспортни средства с Volkswagen Group Rus и Porsche Russland. Очаква се скоро съвместната им работа да доведе до появата на мобилни приложения, които да улеснят използването на зарядната инфраструктура.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща