Морето като по-евтин начин за охлаждане на енергоемките центрове за данни проучваа Китай

Икономика / Технологии
3E news
442
article picture alt description

Китай започва проучване на възможностите, които предоставя морето за намаляване на разходите за охлаждане на центрове за данни, в които се помещават мощни компютри и сървъри, както и за да намали потреблението от традиционни енергийни източници в сектор, известен с високите си нужди на електричество, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Южната островна провинция Хайнан започна работа по първия в света подводен търговски център за данни. Очаква се той да бъде завършен след пет години.
Центровете за данни са оборудвани със сървърни шкафове, които съхраняват и обработват интернет данни и консумират големи количества енергия, за да охлаждат компютърните мрежи. Разходите за електроенергия са до 70 процента от оперативните разходи в център за данни в Китай, според статистика на "Грийнпийс".

Компанията за морски технологии Хайлендър (Highlander), която е листвана на борсата в Шънчжън, ще си партнора с местното правителство в строителството, а технология на доставчика на интернет услуги Бейджинг Синнет (Beijing Sinnet) ще следи работата в бъдеще.

Цялостният дизайн на центъра е довършен и е направено първоначално проучване на крайбрежен район.

Някои експерти твърдят, че подводен център за данни ще работи с по-голяма енергийна ефективност, като се възползва от постоянно хладната морска вода, но други са скептично настроени за възвръщаемостта на инвестициите и надеждността на подводните съоръжения.

В изявлението хайнанските власти не е посочена инвестиционна стойност, както и не е ясно кой ще финансира проекта.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща