Мобилно приложение ще показва чист ли е въздухът в София в реално време от декември

Климат / Технологии
Галина Александрова
387
article picture alt description

От 1 декември столичани ще могат да следят в реално време чистотата на въздуха в София. Това ще се случва с помощта на мобилно приложение, съобщи БГНЕС.

„Нашата амбиция беше да създадем собствена система, да можем да покрием максимално територията на общината, защото информацията ни дава възможност да реагираме и да предприемаме мерки, а от друга страна гражданите да са информирани по всяко време на денонощието”, заяви Фандъкова и каза, че към момента в сайта на общината могат да се следят данните, предоставени от ИАОС, както и данните от прогнозата за очаквано замърсяване на въздуха.

Фандъкова подчерта, че новите сензори са част от над 100-те мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в града.

Очаква се устройствата да бъдат монтирани до края на лятото. Такива сензори ще има в „Западен парк”, „Овча купел”, „Красна поляна”, „Централна автогара”, „Военна академия”, „Орландовци” и в други райони на София. Създаването на общинската система се реализира по проект, финансиран по програма „Балкани – Средиземно море”, по която Столичната община получава 500 000 евро за анализи, закупуване и монтиране на сензорите и разработване на модел за справяне със замърсяването на въздуха. Такава борба водят още Солун, Никозия, Тирана и Скопие, които също ще използват средства по тази програма.

„При нас единственият замърсител, който остава над нормите, въпреки че дните с превишения значително намаляват, са фините прахови частици. Тези станции ще измерват и ФПЧ 10 и ФПЧ 2,5”, добави още Фандъкова и добави, че 70% от гражданите смятат, че трябва да участват в процеса по опазване чистотата на въздуха като оставят автомобилите си у дома.

Попитана дали информацията от сензорите ще бъде достъпна и по спирките на градския транспорт, кметът отговори, че в момента се проучва тази възможност, но те ще са достъпни онлайн и чрез мобилно приложение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща