Министерство на отбраната на САЩ ще вземе решение за строителството на мобилен микрореактор с иновационно гориво през 2022 година

Енергетика / Технологии
3E news
572
article picture alt description

Проект на Министерство на отбраната на САЩ за разработката на мобилния реактор Pele е пред пълни изпитания, които ще се проведат през 2023 година. Тестовете на открито ще се проведат на обект на Министерство на енергетиката (DoE) през 2024 година. Това е съобщил служителят от Министерство на отбраната на САЩ Jeff Waksman по време на 33-та конференция на Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC), информира специализираното онлайн издание world-nuclear-news.

“Министерство на отбраната на САЩ се нуждае от мобилен, надежден, устойчив и жизнеспособен източник на енергия, който не изисква дълга логистика“, е казал Waksman, ръководител на програмата Strategic Capabilities Office”, SCO. „Постиженията ни в областта на ядрените технологии направиха възможно създаването в значителна степен на автономен и напълно безопасен реактор, който може да бъде придвижван безопасно. Иновативното ядрено гориво TRISO стана този елемент, който промени правилата на играта“.

Урок по история

„Това е урок по история, за която много не знаят – нашата армия вече е правила това и преди“, е отбелязал Waksman.

Най-общо осем реактора с мощност 1 – 10 МВт, различни по конструкция и с различно предназначение са били построени в рамките на програми, които са били в сила от 1954 до 1977 година. Първият прототип – армейският SM – 1 е бил включен в мрежата през 1958 година. По думите му, това са били едни от първите построени някога атомни реактора и те са били технологично трудни за експлоатация, ненадеждни и твърде скъпи в сравнение с многобройните алтернативи от изкопаеми горива.  

През 2016 година целева група към Съвета по отбрана и наука е признала за наличието на растящите енергийни проблеми, с които се сблъсква Министерство на отбраната, а също така и значителните технологични постижения в атомната енергетика от 1960-те години. По думите му, реактори от поколение III сега се експлоатират в целия свят, а новите, „напълно безопасни по своята природа“ конструкции позволяват автономна работа и елиминиране на рисковете от разпав на гориво. Целевата група е стигнала до извод, че въоръжените сили на САЩ трябва да продължат проучването за разгръщането на ядрените енергийни системи за удовлетворяване на нуждите от надежда, достатъчна и непрекъсваема енергия. С тази цел през март 2020 г. Министерство на отбраната на САЩ е обявило двегодишен конкурс за проект за такъв мобилен микрореактор.

Горивото TRISO вече е било разработено от Министерство на енергетиката на САЩ и това е премахнало необходимостта Министерство на отбраната на САЩ да разработва или определя ново гориво, е казал  Jeff Waksman. Дизайнът на това гориво е с външни слоеве от силициев карбид, заобикалящи обогатеното ядро на обогатения уран оксикарбид, които поддържат продуктите на делене вътре в частицата TRISO и я правят устойчива на разпространение, докато гранулираният характер на горивото минимизира последиците за околната среда и обществото от „кинетични“ въздействия, които биха могли да повлияят на структурната цялост на реактора.   
„Чрез проекта за мобилен микрореактор Pele се реализират „общодържавен“ и междуведомствен подход и това има решаващо значение за успеха на нашия проект“, е казал още  Waksman, описвайки как точно се координират действията между двете министерства.

„Предварителният технически проект беше завършен и разгледан в началото на тази година и скоро се очаква да бъдат обявено по-нататъшното съкращаване от списъка от трите компании, избрани през 2020 година за разработката на предварителните проекти - BWX Technologies, X-energy и Westinghouse“, е казал той. През тази година се очаква да бъде готов и проектът на Доклад за въздействието върху околната среда.

Очаква се, че окончателните инженерни проекти ще бъдат завършени не по-късно от март 2022 година, което ще даде възможност за започване на строителството на микрореактора през средата на същата година. Консултативният съвет за армейските мобилни реактори (AMRAC) също помага за разработката на техническите изисквания.

„Придвижваме се напред в областта на регулирането, ядреното гориво, NEPA (екологичното законодателство на САЩ) и всичко останало“, е казал още експертът.

Решението на правителството за строителството на реактора ще бъде взето през 2022 година.

„Ежедневният превоз на огромно количество горива, което Министерство на отбраната регулярно извършва сега е не само скъпо, но и опасно за климата и представлява огромна уязвимост – в крайна сметка сме много зависими от съществуващата електрическа мрежа“, е казал още Waksman.

„Атомната енергетика предлага потенциална смяна на парадигмата, предлагайки устойчива и надеждна енергия за успеха на мисиите, както в далечните, така и в стратегически важните точки за САЩ, но тя е съпроводена със своите проблеми, включително нормативни и екологични съображения, а също така и осигуряване по веригата на доставките, в това число наличието на военен персонал в състояние да работи на такива мобилни АЕЦ“.

По думите му проектът Pele трябва да е рентабилен.

Предстои ни още много да изяснява – и това е действително трудната част от нашата програма“, е казал още той. „Проектът Pele” може да стане пионер по пътя към бъдещото строителство и усъвършенстването на  non-light water reactors в търговския сектор, тъй като предварителното разработване и изграждане на реактора от DOD би намалило регулаторния и финансов риск за последващо строителство на пълноценни търговски АЕЦ“, е допълнил  Waksman. 

Още по темата: Малките модулни реактори вървят към комерсиализация

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща