Марсоходът „Пърсивиърънс“ успешно се приземи на Червената планета

Икономика / Технологии
3E news
522
article picture alt description

Марсоходът "Пърсивиърънс" успешно кацна на повърхността на Червената планета. Космическата агенция на САЩ изпрати най-големия си и сложен роувър, а мисията ще отговори на въпроса - имало ли е и има ли живот на Марс, съобщава dir.bg. Сондата успешно навлезе в марсианската атмосфера. Парашута също се разтвори спрямо планираното от НАСА време. Скоро след това топлинният щит бе изхвърлен, а въздушният кран сканира повърхността. Той успешно намери подходящо място за кацане и активира своите ракетни двигатели.

За втори път в историята въздушен кран извършва спускане на роувър на Марс. И двата пъти това е ставало успешно, като от НАСА са изключително горди с постижението си. Роувърите "Кюриосити" и "Пърсивиърънс" са с почти еднакви размери, сходни с тези на високопроходим автомобил. Разбира се "Пърсивиърънс" е по-високотехнологичния роувър.

НАСА успешно излъчи и първите изображения, направени от марсохода. Те са с ниска резолюция и не са направени от основната камера на роувъра. Цветни снимки с високо качество можем да очакваме още в следващите няколко часа.

Учените споделят, че пандемията от Ковид-19 е нарушила работата им, като се е наложило те да променят своите графици, за да могат да осъществят всички стъпки по успешното изстрелване и контролиране на полета на сондата.

Спускането на "Пърсивиърънс" бе описано от НАСА като "седем минути терор", през които контролът на полета само ще наблюдава безпомощно случващото се. Системата е напълно автоматизирана и не се управлява от екипа на Земята.

Предварително програмираният апарат навлезе в атмосферата на планетата със скорост 19 500 километра в час, след това с парашут да намали скоростта си, а платформа тип "въздушен кран" да спусна роувъра чрез сложна система от ракетни двигатели, въжета и сензори.

"Пърсивиърънс" е едва деветият космически апарат, който е извършвал успешно кацане на повърхността на Марс. Досега само САЩ са успявали в това начинание.

Мястото на кацането е делтата на пресъхнала река, вливаща се в кратер, който преди повече от 3 милиарда години е бил езеро от течна вода. Много е вероятно именно там да има следи от живот, който според оптимистите може да се е запазил под повърхността.

"Пърсивиърънс" е оборудван със система, която може да взема проби от дълбочина 2 метра. Освен това марсоходът разполага и с първия по рода си дрон, който ще полети в атмосферата на друга планета. Част от събраните от роувъра проби след това ще бъдат върнати на Земята, като за това е предвидена друга мисия след около 10 години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща